niedziela, 18 września 2016

Makaron gniazda z pomidorami lima

Jak tylko pojawiają się na straganach pomidory lima, to już mam w głowie plan, aby przygotować z nich sos, który wcinam z makaronem. Trochę się robi, ale właściwie to "samo się robi". Przygotowanie jest mega szybkie, a ten smak... Niepowtarzalny... A że pomidory lima jednak nie są dostępne przez cały rok (przynajmniej tak pachnące jak latem), to uznaję to za danie sezonowe, za którym tęsknię zimą...

Składniki:
  • 4 pomidory lima
  • 2 plasterki boczku
  • 1 mała cebula
  • trochę sera żółtego (wedle uznania)
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej
  • 2 gniazda makaronu wstążki
  • szczypta soli (do makaronu)
Wykonanie:
  1. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem.
  2. Pomidory lima przekrój na połówki, jeśli są duże, to na ćwiartki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego (skórką do dołu).
  3. Pokrój cebulkę w piórka, boczek w kostkę - posyp nimi pomidory.
  4. Dopraw ziołami prowansalskimi.
  5. Piecz w piekarniku przez godzinę w 180°C. W między czasie (jeden lub najlepiej dwa razy) przemieszaj wszystko w naczyniu.
  6. Gdy pieczenie będzie dobiegać końca, ugotuj makaron (zgodnie z przepisem na opakowaniu), po czym (jak już pomidory się upieką) przerzuć makaron do pomidorów i wszystko wymieszaj. Przełóż na talerz i posyp serem żółtym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz