Składniki:
- 4 pomidory lima
- 2 plasterki boczku
- 1 mała cebula
- trochę sera żółtego (wedle uznania)
- łyżeczka ziół prowansalskich
- olej
- 2 gniazda makaronu wstążki
- szczypta soli (do makaronu)
Wykonanie:
- Naczynie żaroodporne posmaruj olejem.
- Pomidory lima przekrój na połówki, jeśli są duże, to na ćwiartki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego (skórką do dołu).
- Pokrój cebulkę w piórka, boczek w kostkę - posyp nimi pomidory.
- Dopraw ziołami prowansalskimi.
- Piecz w piekarniku przez godzinę w 180°C. W między czasie (jeden lub najlepiej dwa razy) przemieszaj wszystko w naczyniu.
- Gdy pieczenie będzie dobiegać końca, ugotuj makaron (zgodnie z przepisem na opakowaniu), po czym (jak już pomidory się upieką) przerzuć makaron do pomidorów i wszystko wymieszaj. Przełóż na talerz i posyp serem żółtym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz