niedziela, 12 listopada 2017

Makaron z kiełbasą i kapustą

Brzmi prawie jak zapowiedź bigosu, prawda? Tylko ten makaron jakoś nie pasuje ;)
A było to tak - wróciłam do domu, głodna jak to często bywa. Lodówka prawie pełna, więc bez sensu iść na zakupy. No więc otwieram lodówkę i myślę, na co mam ochotę i akurat mam. I tak padło na kiełbasę. No, ale co z nią zrobić. Wujek Google okazał się oczywiście świetnym doradcą  i tak wyszło mi takie coś.


Składniki:
  • mała cebula czerwona
  • ok. 60g kiełbasy (jakiejś takiej normalnej)
  • 40g makaronu (tu: cavatappi)
  • 100g kapusty kiszonej
  • sól
  • pieprz
  • olej
Wykonanie:
  1. Wstaw wodę na makaron. 
  2. Pokrój cebulę (nie za drobno) i kiełbasę (w kostkę).
  3. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę oraz kiełbasę. Podsmaż aż się zarumienią.
  4. Pokrój kapustę - żeby nie ciągnęła się potem za bardzo na talerzu.
  5. Lekko zmniejsz ogień pod patelnią i dodaj kapustę.
  6. W między czasie pewnie woda na makaron się zagotowała, więc posól wodę i wrzuć makaron. Gotuj tyle, ile jest napisane na opakowaniu (do al dente).
  7. Jak makaron będzie gotowy, odlej do kubka odrobinę wody z makaronu i odcedź makaron.
  8. Do kiełbasy, cebuli i kapusty wrzuć makaron i tą odrobinę wody z makaronu.
  9. Poczekaj chwilę aż woda odparuje i SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz