niedziela, 12 listopada 2017

Makaron z wątróbką

Pewnego pięknego dnia pomyślałam, żeby może coś wykombinować z wątróbki. A nie tylko tak klasycznie. Znalazłam w książce Jamie'ego inspirację. Zrobiłam nie do końca tak, jak tam było to opisane, ale jest mega. Jeśli tylko lubisz wątróbkę i makaron, to na pewno będzie Ci smakować :)





Składniki:
  • 120g wątróbki kurzej
  • 50g makaronu spaghetti
  • pół cebuli
  • parę listków pietruszki
  • odrobina wina białego (opcjonalnie)
  • pieprz
  • szczypta soli (do makaronu)
  • olej
Wykonanie:
  1. Wstaw wodę na makaron.
  2. Na patelni rozgrzej olej.
  3. W tym czasie pokrój wątróbkę - nie za drobno, nie za grubo - podobnie jak na zdjęciu.
  4. Wrzuć wątróbkę na patelnie.
  5. Pokrój cebulę. Gdy wątróbka zacznie zmieniać kolor, dodaj cebulę.
  6. Po ok. 5 minutach dodaj wino i pietruszkę. Smaż na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Ja zawsze sprawdzam, czy jeden z większych kawałków po przekrojeniu nie jest zbyt krwisty.
  7. W między czasie woda na makaron się pewnie zagotowała, więc dodaj sól i makaron. Gotuj zgodnie z czasem na opakowaniu (al dente).
  8. Gdy makaron się ugotuje, odcedź go i wymieszaj na patelni z wątróbką. 
  9. Wcinaj na zdrowie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz