Składniki:
- 120g wątróbki kurzej
- 50g makaronu spaghetti
- pół cebuli
- parę listków pietruszki
- odrobina wina białego (opcjonalnie)
- pieprz
- szczypta soli (do makaronu)
- olej
Wykonanie:
- Wstaw wodę na makaron.
- Na patelni rozgrzej olej.
- W tym czasie pokrój wątróbkę - nie za drobno, nie za grubo - podobnie jak na zdjęciu.
- Wrzuć wątróbkę na patelnie.
- Pokrój cebulę. Gdy wątróbka zacznie zmieniać kolor, dodaj cebulę.
- Po ok. 5 minutach dodaj wino i pietruszkę. Smaż na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Ja zawsze sprawdzam, czy jeden z większych kawałków po przekrojeniu nie jest zbyt krwisty.
- W między czasie woda na makaron się pewnie zagotowała, więc dodaj sól i makaron. Gotuj zgodnie z czasem na opakowaniu (al dente).
- Gdy makaron się ugotuje, odcedź go i wymieszaj na patelni z wątróbką.
- Wcinaj na zdrowie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz