Efekt? Co najmniej bardzo dobry. Smacznego!
Składniki:
- 2 parówki
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150g passaty
- 20g sera żółtego
- 50g makaronu (typu np. świderki, cavatappi)
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ¼ łyżeczki papryki ostrej
- pieprz
- szczypta soli (do makaronu)
- olej
Wykonanie:
- Wstaw wodę na makaron.
- Pokrój parówki w kawałki – takie ok. 1 cm. Cebulę pokrój drobno.
- Rozgrzej olej na patelni i wrzuć parówki.
- Mieszaj co jakiś czas, żeby się z różnych stron zarumieniły.
- Po ok. 5 minutach dodaj cebulę i wyciśnięty czosnek.
- Jak cebula się lekko zeszkli, dodaj passatę.
- Dopraw ziołami i pieprzem.
- U mnie akurat ugotowała się woda, więc wrzuciłam makaron do wrzątku.
- Po ok. 5 minutach zdejmij patelnię z „ognia”. Niech ostygnie ok. 20-30 sekund i dodać paprykę słodką i ostrą. Wymieszaj.
- Połóż z powrotem patelnię na „ogniu”, dodaj starty ser żółty.
- Gdy makaron się ugotuje, odcedź go i szybko wrzuć do sosu.
- Wymieszaj i zjadaj :) Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz