wtorek, 23 stycznia 2018

Makaron z parówkami

W wielu filmach / serialach pojawia się danie, w którym króluje makaron i parówki. Przedstawiane jest jako wspomnienie dzieciństwa bohaterów. Postanowiłam zatem spróbować. Oczywiście kluczem są dobrej jakości parówki, a nie byle co ;)
Efekt? Co najmniej bardzo dobry. Smacznego!



Składniki:
  • 2 parówki
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150g passaty
  • 20g sera żółtego 
  • 50g makaronu (typu np. świderki, cavatappi)
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz
  • szczypta soli (do makaronu)
  • olej
Wykonanie:
  1. Wstaw wodę na makaron.
  2. Pokrój parówki w kawałki – takie ok. 1 cm. Cebulę pokrój drobno.
  3. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć parówki. 
  4. Mieszaj co jakiś czas, żeby się z różnych stron zarumieniły.
  5. Po ok. 5 minutach dodaj cebulę i wyciśnięty czosnek.
  6. Jak cebula się lekko zeszkli, dodaj passatę.
  7. Dopraw ziołami i pieprzem.
  8. U mnie akurat ugotowała się woda, więc wrzuciłam makaron do wrzątku.
  9. Po ok. 5 minutach zdejmij patelnię z „ognia”. Niech ostygnie ok. 20-30 sekund i dodać paprykę słodką i ostrą. Wymieszaj.
  10. Połóż z powrotem patelnię na „ogniu”, dodaj starty ser żółty.
  11. Gdy makaron się ugotuje, odcedź go i szybko wrzuć do sosu. 
  12. Wymieszaj i zjadaj :) Smacznego :)

                      Brak komentarzy:

                      Prześlij komentarz