niedziela, 6 maja 2018

Placuszki z cukinii

Kupiłam cukinie  nie do końca wiedząc, co chcę z nią zrobić. Na opcję obiadową nie miałam ochoty, więc cukinia trafiła do menu śniadaniowego. Proste, dość szybie i smaczne.



Składniki:
  • jajko
  • ok. 25g mąki
  • ok. 20ml mleka
  • kawałek cukinii - ok. 100g
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta mielonego pieprzu
  • olej
  • opcjonalnie - kawałek papryki (zwykłej lub ostrej)
  • keczup - też opcjonalnie
Wykonanie:
  1. Rozbij jajko do miski, dodaj mleko i przyprawy.
  2. Miksuj przez chwilę, dodaj mąkę, dalej miksuj.
  3. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do masy, wymieszaj łyżką.
  4. Jeśli dodajesz paprykę - pokrój ją w kosteczkę (taką ostrą, to dość drobno) i dodaj do masy.
  5. Wymieszaj wszystko łyżką.
  6. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką na patelnię masę tak, aby uformowały się placuszki. 
  7. Smaż na średnim ogniu z obu stron.
  8. Na talerzu możesz jeszcze dodać keczup. U mnie obowiązkowy, ale trochę jak z dodatkami do frytek ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz