Składniki:
- jajko
- ok. 25g mąki
- ok. 20ml mleka
- kawałek cukinii - ok. 100g
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta mielonego pieprzu
- olej
- opcjonalnie - kawałek papryki (zwykłej lub ostrej)
- keczup - też opcjonalnie
Wykonanie:
- Rozbij jajko do miski, dodaj mleko i przyprawy.
- Miksuj przez chwilę, dodaj mąkę, dalej miksuj.
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do masy, wymieszaj łyżką.
- Jeśli dodajesz paprykę - pokrój ją w kosteczkę (taką ostrą, to dość drobno) i dodaj do masy.
- Wymieszaj wszystko łyżką.
- Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką na patelnię masę tak, aby uformowały się placuszki.
- Smaż na średnim ogniu z obu stron.
- Na talerzu możesz jeszcze dodać keczup. U mnie obowiązkowy, ale trochę jak z dodatkami do frytek ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz