- ok. 200g ziemniaków (2 średnie)
- 5-7 szparagów zielonych
- 25g mąki pszennej
- parę gałązek tymianku świeżego (ok. 7-8g)
- 25g parmezanu
- oliwa
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Obierz ziemniaki, pokrój na kawałki i ugotuj je do miękkości. Oczywiście z solą.
- Ugotowane ziemniaki odstaw na 2-3 minuty, żeby lekko ostygły.
- Przeciśnij ziemniaki przez praskę lub ugnieć je w inny sposób.
- W misce wymieszaj ziemniaki z mąką i pieprzem, po czym uformuj ok. 12 kulek.
- Wstaw garnek z wodą (na gnocchi) i patelnię (na szparagi).
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Od szparagów oderwij twarde końcówki i wrzuć na patelnię. Ja dodatkowo jeszcze połamałam każdego szparaga na pół.
- Do szparagów dodaj posiekany tymianek (ale zostaw troszkę do posypania na talerzu) i smaż, co jakiś czas mieszając.
- W między czasie, gdy zagotowała się woda na gnocchi, wrzuć je do wrzątku i gotuj aż wypłyną (jakie 1-3 minuty).
- Gdy gnocchi się ugotują, wyłów je i połóż np. na talerz.
- Trochę (ok 100ml wody z gnocchi) przelej na patelnię i dodaj parmezan (też nie wszystko, zostaw trochę do posypania na talerzu).
- Mieszaj co jakiś czas, aż woda odparuje. Nie musi tak całkiem, ale sos powinien się zagęścić.
- Pod koniec przełóż na patelnię gnocchi, żeby wykąpały się w sosie.
- Po chwili - przełóż na talerz, posyp resztą parmezanu i tymianku.
To nie jest klasyczne gnocchi. Na nie kiedyś przyjdzie pora ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz