niedziela, 6 maja 2018

Łatwe rustykalne "gnocchi"

Kupiłam niedawno książkę Jamie Oliver "5 składników", więc trzeba testować nowe przepisy. Połączenie ziemniaków, szparagów i sera - czy można chcieć więcej...

Składniki:
  • ok. 200g ziemniaków (2 średnie)
  • 5-7 szparagów zielonych
  • 25g mąki pszennej
  • parę gałązek tymianku świeżego (ok. 7-8g)
  • 25g parmezanu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
  1. Obierz ziemniaki, pokrój na kawałki i ugotuj je do miękkości. Oczywiście z solą.
  2. Ugotowane ziemniaki odstaw na 2-3 minuty, żeby lekko ostygły. 
  3. Przeciśnij ziemniaki przez praskę lub ugnieć je w inny sposób.
  4. W misce wymieszaj ziemniaki z mąką i pieprzem, po czym uformuj ok. 12 kulek.
  5. Wstaw garnek z wodą (na gnocchi) i patelnię (na szparagi).
  6. Na patelni rozgrzej oliwę.
  7. Od szparagów oderwij twarde końcówki i wrzuć na patelnię. Ja dodatkowo jeszcze połamałam każdego szparaga na pół.
  8. Do szparagów dodaj posiekany tymianek (ale zostaw troszkę do posypania na talerzu) i smaż, co jakiś czas mieszając. 
  9. W między czasie, gdy zagotowała się woda na gnocchi, wrzuć je do wrzątku i gotuj aż wypłyną (jakie 1-3 minuty).
  10. Gdy gnocchi się ugotują, wyłów je i połóż np. na talerz.
  11. Trochę (ok 100ml wody z gnocchi) przelej na patelnię i dodaj parmezan (też nie wszystko, zostaw trochę do posypania na talerzu).
  12. Mieszaj co jakiś czas, aż woda odparuje. Nie musi tak całkiem, ale sos powinien się zagęścić.
  13. Pod koniec przełóż na patelnię gnocchi, żeby wykąpały się w sosie. 
  14. Po chwili - przełóż na talerz, posyp resztą parmezanu i tymianku.
To nie jest klasyczne gnocchi. Na nie kiedyś przyjdzie pora ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz