- 240g polędwiczki wieprzowej
- 130g papryki pieczonej ze słoika
- 120g botwinki (u mnie to cały pęczek, przy czym to był mały pęczek)
- ok. 150g ciecierzycy z puszki (licząc z zalewą)
- oliwa
- pieprz
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzej oliwę, obsmaż polędwiczkę z każdej strony (w sumie to ok. 5 minut).
- Przełóż polędwiczkę na talerz, gdy ostygnie - pokrój na plasterki.
- Pokrój paprykę i botwinkę, wrzuć je na patelnię. Mieszaj co jakiś czas.
- Po ok. 2 minutach dodaj ciecierzycę (z zalewą), polędwiczkę i pieprz.
- I teraz to już się samo robi - jakieś 12 minut. Jedynie co jakiś czas możesz przemieszaj, a w połowie przełóż polędwiczki na drugą stronę. Gdy przekładasz polędwiczkę na drugą stronę, też możesz drugą stronę polędwiczek popieprzyć.
Na podstawie książki: Jamie Oliver "5 składników"
W oryginalnym przepisie były jeszcze nasiona fenkułu, ale nie miałam i nie odczuwałam ich braku. Oprócz tego zrobiłam na patelni i szybciej pokroiłam polędwiczkę. Tak czy siak - wyszło świetne i będę powtarzać :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz