niedziela, 6 maja 2018

Polędwiczka wieprzowa z ciecierzycą i botwinką

Ostatnio w mojej kuchni nie pojawiała się ciecierzyca, więc czas na jej spektakularny powrót. Tym razem w towarzystwie polędwiczki wieprzowej oraz wiosennej botwinki.



Składniki:
  • 240g polędwiczki wieprzowej
  • 130g papryki pieczonej ze słoika
  • 120g botwinki (u mnie to cały pęczek, przy czym to był mały pęczek)
  • ok. 150g ciecierzycy z puszki (licząc z zalewą)
  • oliwa
  • pieprz

Wykonanie:
  1. Na patelni rozgrzej oliwę, obsmaż polędwiczkę z każdej strony (w sumie to ok. 5 minut).
  2. Przełóż polędwiczkę na talerz, gdy ostygnie - pokrój na plasterki.
  3. Pokrój paprykę i botwinkę, wrzuć je na patelnię. Mieszaj co jakiś czas.
  4. Po ok. 2 minutach dodaj ciecierzycę (z zalewą), polędwiczkę i pieprz.
  5. I teraz to już się samo robi - jakieś 12 minut. Jedynie co jakiś czas możesz przemieszaj, a w połowie przełóż polędwiczki na drugą stronę. Gdy przekładasz polędwiczkę na drugą stronę, też możesz drugą stronę polędwiczek popieprzyć.


Na podstawie książki: Jamie Oliver "5 składników"
W oryginalnym przepisie były jeszcze nasiona fenkułu, ale nie miałam i nie odczuwałam ich braku. Oprócz tego zrobiłam na patelni i szybciej pokroiłam polędwiczkę. Tak czy siak - wyszło świetne i będę powtarzać :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz