- 350g wątróbki drobiowej
- mleko - do namoczenia wątróbki
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- olej
- liść laurowy
- pieprz w ziarenkach
- ziele angielskie
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki pieprzu mielonego
Wykonanie:
- Pokrój wątróbkę na nieco mniejsze części (tak na 2-3 części) i namocz w mleku. Tak ok.godzinkę.
- Opłucz wątróbkę, pokrój cebulę w piórka.
- Na patelni rozgrzej olej, po czym obsmaż wątróbkę. Tak żeby zmieniła kolor.
- Przełóż wątróbkę do rondla i wlej wodę. Nie za dużo - tak, żeby akurat przykryła wątróbkę.
- Na patelni (tej samej, na której wątróbka zmieniała kolor), zeszklij cebulę.
- Dodaj do wątróbki: cebulę, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz (w ziarenkach i mielony), paprykę słodką.
- I tak niech się samo robi na nie za dużym ogniu przez ok. 15 minut.
Przepis na dwie porcje, ale - jak widać - nie opisuję przygotowania dodatków. Jeśli wątróbka ma być z ryżem czy kaszą, to trzeba odpowiednio wcześniej zabrać się za ich gotowanie. Poniżej zdjęcie w opcji z kaszą:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz