niedziela, 22 lipca 2018

Wątróbka w sosie

Lubię wątróbkę. Lubię kluski śląskie. A może to połączyć? Jak pomyślałam, tak też zrobiłam. Pyszna wątróbka w sosie, którą można zjeść nie tylko z kluskami, ale też z ryżem czy kaszą. Szybko, łatwo i pysznie - czyli tak, jak lubię :)


Składniki:
  • 350g wątróbki drobiowej
  • mleko - do namoczenia wątróbki
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • olej
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarenkach
  • ziele angielskie
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego

Wykonanie:
  1. Pokrój wątróbkę na nieco mniejsze części (tak na 2-3 części) i namocz w mleku. Tak ok.godzinkę.
  2. Opłucz wątróbkę, pokrój cebulę w piórka.
  3. Na patelni rozgrzej olej, po czym obsmaż wątróbkę. Tak żeby zmieniła kolor.
  4. Przełóż wątróbkę do rondla i wlej wodę. Nie za dużo - tak, żeby akurat przykryła wątróbkę.
  5. Na patelni (tej samej, na której wątróbka zmieniała kolor), zeszklij cebulę.
  6. Dodaj do wątróbki: cebulę, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz (w ziarenkach i mielony), paprykę słodką. 
  7. I tak niech się samo robi na nie za dużym ogniu przez ok. 15 minut.
Przepis na dwie porcje, ale - jak widać - nie opisuję przygotowania dodatków. Jeśli wątróbka ma być z ryżem czy kaszą, to trzeba odpowiednio wcześniej zabrać się za ich gotowanie. Poniżej zdjęcie w opcji z kaszą:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz