sobota, 10 września 2016

Zupka chińska

Zupkę chińską zna chyba każdy. Pewnego dnia postanowiłam poszukać wersji "nieco" zdrowszej i znalazłam. Co ciekawe, wyszło naprawdę smacznie :) A do tego z nieco lepszych składników niż ta wersja z torebki ;)






Składniki
  • 2 skrzydełka
  • przyprawy: 
    • ziele angielskie, 
    • liście laurowe, 
    • pieprz w ziarenkach
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej
    • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
    • pieprz mielony
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 70g fasolki szparagowej
  • 70g kiełków z puszki
  • 130g kukurydzky z puszki
  • makaron noodle - na jedną porcję to ok. 60g
  • 2 jajka
  • olej
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1,5 oleju sezamowego 
  • szczypiorek

Wykonanie
  1. Do garnka wlać wodę dodać skrzydełka, lekko zagotować (żeby nie za bardzo) - jak przy rosole - ma pyrkać :)
  2. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe.
  3. Dodaj warzywa (marchewkę, por, seler, pietruszkę) i gotuje przez ok. 15 mint na wolnym ogniu.
  4. Wyjmij warzywa i mięso. Jak mięso wystygnie - obierz je z kości (mięso jeszcze będzie potrzebne). 
  5. Na patelni podsmaż wyciśnięty czosnek i pokrojony w plasterki imbir. Dodaj paprykę słodką i ostrą.
  6. Dodaj do zupy zawartość patelni, a także fasolkę szparagową, kiełki, kukurydzę, sos sojowy i oleju sezamowego.
  7. Ugotowaną wcześniej marchewkę pokrók w kostkę lub paseczki i dodaj do zupy.
  8. W  miseczce rozbij jajka, wymieszaj je widelcem i dodaj do zupy.
  9. Gotuj zupę jeszcze ok. 5 minut.
  10. W miseczce przygotuj makaron zgodnie z przepisem.
  11. Do talerza lub do miseczki na zupę włóż makaron, nalej zupy, dodaj szczypiorek i pieprz.

Na podstawie powyższych ilości (nie licząc makaronu, który podałam na jedną porcję) wyszły mi 4 talerze zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz