Składniki
- 2 skrzydełka
- przyprawy:
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- pieprz w ziarenkach
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- pieprz mielony
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 70g fasolki szparagowej
- 70g kiełków z puszki
- 130g kukurydzky z puszki
- makaron noodle - na jedną porcję to ok. 60g
- 2 jajka
- olej
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1,5 oleju sezamowego
- szczypiorek
Wykonanie
- Do garnka wlać wodę dodać skrzydełka, lekko zagotować (żeby nie za bardzo) - jak przy rosole - ma pyrkać :)
- Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe.
- Dodaj warzywa (marchewkę, por, seler, pietruszkę) i gotuje przez ok. 15 mint na wolnym ogniu.
- Wyjmij warzywa i mięso. Jak mięso wystygnie - obierz je z kości (mięso jeszcze będzie potrzebne).
- Na patelni podsmaż wyciśnięty czosnek i pokrojony w plasterki imbir. Dodaj paprykę słodką i ostrą.
- Dodaj do zupy zawartość patelni, a także fasolkę szparagową, kiełki, kukurydzę, sos sojowy i oleju sezamowego.
- Ugotowaną wcześniej marchewkę pokrók w kostkę lub paseczki i dodaj do zupy.
- W miseczce rozbij jajka, wymieszaj je widelcem i dodaj do zupy.
- Gotuj zupę jeszcze ok. 5 minut.
- W miseczce przygotuj makaron zgodnie z przepisem.
- Do talerza lub do miseczki na zupę włóż makaron, nalej zupy, dodaj szczypiorek i pieprz.
Na podstawie powyższych ilości (nie licząc makaronu, który podałam na jedną porcję) wyszły mi 4 talerze zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz