sobota, 10 września 2016

Placki z cukinii i kaszy jęczmiennej

Ciekawy, kolorowy pomysł na kolację (i nie tylko). Ostatnio mam fazę na cukinię, a dzisiaj pojawiła się opcja połączenia ich z kaszą i serem. Idealne na węglowodanową kolację ;) Pomysł zaczerpnęłam z biedronkowego magazynu "Smaki życia", natomiast poniżej już po wprowadzeniu pewnych moich własnych modyfikacji.


Składniki:
  • 50g kaszy jęczmiennej
  • 170g cukinii
  • 1 jajko
  • pieprz
  • ser żółty (do posypania)
  • 2 ząbki czosnku
  • 10g słonecznika
  • gałka muszkatołowa (odrobina)

Wykonanie:
  1. Ugotuj kaszę zgodnie z przepisem.
  2. Zetrzyj cukinię na grubej tarce, odstaw na parę minut, po czym ją odciśnij. 
  3. Do miski dodaj ugotowaną i wystudzoną kaszę oraz cukinię.
  4. Dodaj jajko, pieprz, wyciśnięty czosnek, gałkę, słonecznik i wymieszaj wszystko dokładnie.
  5. Posyp startym żółtym serem.
  6. Na blasze do pieczeniu połóż papier do pieczenia i nakładaj łyżką masę - takie jakby kotlety.
  7. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.

Zainspirowane przepisem z biedronkowych "Smaków życia" (04/2016)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz