czwartek, 15 września 2016

Spaghetti z wędzonym łososiem i pomidorkami koktajlowymi

Świetne rozwiązanie na szybki obiad. Wykorzystuję ten przepis, gdy mam ochotę na łososia, jestem mega głodna i chcę szybko zjeść coś na ciepło. Przygotowanie zajmuje praktycznie tyle, ile ugotowanie makaronu. Szybko, smacznie i treściwie :)


Składniki:

  • 60g makaronu spaghetti
  • 80-90g łososia wędzonego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 30g śmietany (12% lub 18%)
  • 25ml wina białego (wytrawne lub półwytrawne)
  • szczypta soli (do makaronu)
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • natka pietruszki (2-3 łodyżki)


Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem.
  2. W między czasie pokrój łososia i pomidorki (na połówki), posiekaj natkę pietruszki.
  3. W miseczce wymieszaj łososia, wino, natkę i śmietanę, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Gdy makaron będzie prawie gotowy (zostaną ok. 2 minuty), zawartość miseczki przerzuć na patelnię i na nie za dużym ogniu podgrzej.
  5. Gdy makaron się ugotuje, odcedź i przerzuć na patelnię, dodaj pomidorki.
  6. Całość mieszaj i podgrzewaj na patelni przez ok. 3 minuty.

I tyle - gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz