Składniki:
- 60g makaronu spaghetti
- 80-90g łososia wędzonego
- 6 pomidorków koktajlowych
- 30g śmietany (12% lub 18%)
- 25ml wina białego (wytrawne lub półwytrawne)
- szczypta soli (do makaronu)
- szczypta pieprzu
- łyżeczka soku z cytryny
- natka pietruszki (2-3 łodyżki)
Wykonanie:
- Ugotuj makaron zgodnie z przepisem.
- W między czasie pokrój łososia i pomidorki (na połówki), posiekaj natkę pietruszki.
- W miseczce wymieszaj łososia, wino, natkę i śmietanę, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny.
- Gdy makaron będzie prawie gotowy (zostaną ok. 2 minuty), zawartość miseczki przerzuć na patelnię i na nie za dużym ogniu podgrzej.
- Gdy makaron się ugotuje, odcedź i przerzuć na patelnię, dodaj pomidorki.
- Całość mieszaj i podgrzewaj na patelni przez ok. 3 minuty.
I tyle - gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz