sobota, 10 września 2016

Cukinia i pieczarki w kapturkach

Fajna przekąska zarówno na imprezę, jak i na kolację. To też fajny sposób na wykorzystanie reszek z lodówki. Poniższa propozycja to jedna z wielu opcji. Można bowiem niemal dowolnie kombinować z dodatkami :)
Składniki:

  • kawałek cukinii (ok. 1/3 lub 1/2)
  • kilka pieczarek (u mnie 4)
  • 3 suszone pomidory
  • plasterek szynki
  • kawałek serka typu camembert
  • kawałek sera żółtego

Wykonanie:
  1. Cukinie pokrój na plasterki (ok. 1cm).
  2. Na plasterkach cukinii połóż kawałki suszonych pomidorów, a na tym plasterki sera.
  3. Pieczarkom oderwij nóżki, najlepiej tak, żeby powstało miejsce na farsz.
  4. Do pieczarek włóż kawałki szynki i na wierzch połóż kawałki (plasterki) sera camembert.
  5. Na talerz lub do miseczki wlej trochę zalewy z suszonych pomidorów.
  6. Ułóż pieczarki i cukinie na kratce. Pod kratką zostaw blachę, na której rozłóż folę aluminiową lub paper do pieczenia. Będzie kapać ;)
  7. Piecz w 180°C przez 20 minut. Ja jeszcze dodałam przypiekanie od góry (poziom 2 z 3).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz