sobota, 10 września 2016

Kotlet schabowy i marchewka z groszkiem

Kolejny raz - klasyka gatunku :) Może kotlet, jak kotlet, ale furorę u mnie w pracy w kuchni zrobiła marchewka z groszkiem.



Kotlety schabowe

Składniki:
  • schab, może być już w kawałkach - u mnie 4 sztuki, razem 225g
  • przyprawy: 
    • zioła prowansalskie (2 łyżeczki), 
    • pieprz (pół łyżeczki), 
    • papryka słodka (2 łyżeczki), 
    • papryka ostra (1 łyżeczka)
  • olej
  • 2 jajka
  • bułka tarta

Wykonanie:
  1. Kotlety rozbij tłuczkiem.
  2. Przygotuj 3 miseczki / talerze:
    • miseczka A - przyprawy
    • miseczka B - jajka (należy je wymieszać widelcem)
    • miseczka C - bułka tarta
  3. Kotlety umieść po kolei w miseczkach, dzięki czemu utworzą się warstwy.
  4. Następnie wrzuć je na patelnie z rozgrzanym olejem.
  5. Smaż na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut, a następnie przewróć i kolejne 3-4 minuty na drugiej stronie.

Marchewka z groszkiem

Składniki:
  • 4 marchewki (ok. 210g)
  • 15 g masła
  • 115g groszek konserwowy
  • 40g śmietany
  • papryka słodka 
Wykonanie:
  1. Marchewkę pokrój w kostkę.
  2. W rondelku rozpuść masło, po czym wrzuć marchewkę.
  3. Wlej trochę wody (najlepiej tak, aby poziom wody nie do końca przykrywał marchewki).
  4. Duś tak przez 15 minut, dodaj groszek.
  5. Duś kolejne 5 minut. Wyłącz.
  6. Do kubka przełóż kilka łyżek wody-sosu, który się zrobił. Do tego dodaj śmietanę i wymieszaj.
  7. Wlej wymieszaną śmietanę do rondelka i jeszcze chwilę gotuj na bardzo małym ogniu. Ważne, żeby nie za dużym, bo się śmietana zetnie.

Ziemniaki tłuczone ze śmietaną

Składniki:

  • 2-3 ziemniaki
  • sól
  • łyżka śmietany

Wykonanie:
  1. Obierz i ugotuj ziemniaki (ok. 15 minut) w osolonej wodzie. 
  2. Po odcedzeniu dodaj łyżkę śmietany i ugnieć na jednolitą masę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz