Kotlety schabowe
Składniki:
- schab, może być już w kawałkach - u mnie 4 sztuki, razem 225g
- przyprawy:
- zioła prowansalskie (2 łyżeczki),
- pieprz (pół łyżeczki),
- papryka słodka (2 łyżeczki),
- papryka ostra (1 łyżeczka)
- olej
- 2 jajka
- bułka tarta
Wykonanie:
- Kotlety rozbij tłuczkiem.
- Przygotuj 3 miseczki / talerze:
- miseczka A - przyprawy
- miseczka B - jajka (należy je wymieszać widelcem)
- miseczka C - bułka tarta
- Kotlety umieść po kolei w miseczkach, dzięki czemu utworzą się warstwy.
- Następnie wrzuć je na patelnie z rozgrzanym olejem.
- Smaż na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut, a następnie przewróć i kolejne 3-4 minuty na drugiej stronie.
Marchewka z groszkiem
Składniki:
- 4 marchewki (ok. 210g)
- 15 g masła
- 115g groszek konserwowy
- 40g śmietany
- papryka słodka
- Marchewkę pokrój w kostkę.
- W rondelku rozpuść masło, po czym wrzuć marchewkę.
- Wlej trochę wody (najlepiej tak, aby poziom wody nie do końca przykrywał marchewki).
- Duś tak przez 15 minut, dodaj groszek.
- Duś kolejne 5 minut. Wyłącz.
- Do kubka przełóż kilka łyżek wody-sosu, który się zrobił. Do tego dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Wlej wymieszaną śmietanę do rondelka i jeszcze chwilę gotuj na bardzo małym ogniu. Ważne, żeby nie za dużym, bo się śmietana zetnie.
Ziemniaki tłuczone ze śmietaną
Składniki:
- 2-3 ziemniaki
- sól
- łyżka śmietany
Wykonanie:
- Obierz i ugotuj ziemniaki (ok. 15 minut) w osolonej wodzie.
- Po odcedzeniu dodaj łyżkę śmietany i ugnieć na jednolitą masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz