W wersji, którą tu prezentuję nie ma boczku (akurat nie miałam).
A, jeszcze w ramach wyjaśnienia - specjalnie używam określenia pancake'i a nie naleśniki, ponieważ według mnie to są jednak dwie różne rzeczy :)
Składniki:
- 2 jajka (jedno do pancake'ów, drugie jako jajko sadzone)
- ok. 60g mąki pszennej
- ok. 80ml mleka
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta pieprzu
- sera żółtego
- olej / masło
Wykonanie:
- Rozbij jedno jajko w misce, ubij je mikserem.
- Dodaj mąkę, mleko, szczyptę soli i proszku do pieczenia, ubij mikserem. Dobrze jest dodawać składniki porcjami (mleko i mąkę). Ważne jest to, aby uzyskać konsystencję "nie za bardzo płynną".
- Rozsmaruj olej na patelni i wlej trochę ciasta na patelnię. Aby uzyskać fajny kształt (taki sam dla każdej warstwy) polecam użycie foremki silikonowej.
- Podsmaż z obu stron. Ile czasu - nie mierzyłam, ale jak się zetnie już tak, że można przerzucić na drugą stronę, to już w 2/3 jest ok ;)
- W między czasie - zetrzyj ser żółty (ja ścieram na tej drobnej tarce).
- Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a następnie połóż pancake'a, posyp serem, na to kolejny pancake itd. To jaka jest górna wersja - czy pancake czy ser żółty, to już zależy od własnych upodobań :)
- Pancake'i z serem zapiecz w piekarniku - ok. 10-15 minut w 180°C.
- W między czasie - rozgrzej masło (ewentualnie olej) na patelni, rozbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Po prostu zrób jajko sadzone, czyli żeby białko było ścięte, a żółtko zamknięte, ale z zachowaną formą płynną.
- Przełóż pancake'i na talerz i na górę połóż jajko sadzone.
Przepis powyższy na jedną porcję (na jedną osobę). Można modyfikować. Jak wspomniałam - w oryginale był jeszcze boczek. Może być - tak, jak pewnego innego dnia u mnie - zamiast jajka sadzonego boczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz