sobota, 10 września 2016

Gulasz z kurczaka i warzyw

Kolejna wariacja na temat gulaszu. Jest to o tyle fajna potrawa, że można wrzucić niemal dowolny zestaw składników. W tym króluje kurczak, fasolką szparagowa i lekka nutka curry.




Składniki
  • pierś z kurczaka (400g)
  • duża czerwona papryka (ok. 200 g)
  • 100g passaty pomidorowej
  • 100g kukurydzy z puszki
  • 100g fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • pół szklanki wina białego półwytrawnego lub wytrawnego (ewentualnie może być czerwone)
  • olej
  • przyprawy:
    • łyżeczka curry
    • łyżeczka ziół prowansalskich

Wykonanie:
  1. Pokrój cebulę i wyciśnij czosnek, po czym zeszklij na oleju.
  2. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę oraz zioła prowansalskie. 
  3. Po ok. 5 minutach dodaj pół szklanki wody i pół szklanki wina.
  4. Dodaj pokrojoną paprykę czerwoną, kukurydzę i passatę. Duś przez 30 minut.
  5. Dodaj fasolkę szparagową oraz curry, duś przez kolejne 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz