niedziela, 18 września 2016

Muffinki z rabarbarem

Różne mam pomysły na drugie śniadanie do pracy. Czasem to jest coś słodkiego, czasem wytrawnego. Dobrze jest również wykorzystać owoce czy warzywa sezonowe. Muffinki, o których tu piszę przygotowałam akurat w sezonie na rabarbar :) Uwielbiam rabarbar!



Składniki:
  • 70g mąki orkiszowej
  • 30g mąki kukurydzianej
  • łyżeczka otrąb
  • szczypta sody
  • łyżeczka cynamonu
  • jajko
  • 10g oleju
  • 60g jogurtu
  • łyżeczka miodu
  • 2-3 gałązki rabarbaru
Wykonanie:
  1. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, otręby, sodę, cynamon
  2. W drugiej - wymieszaj mokre składniki:jajko, olej, jogurt i miód.
  3. Połącz zawartość obu misek.
  4. Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Dodaj do masy, wymieszaj.
  5. Do foremki na muffinki włóż papilotki na muffinki i włóż do nich ciasto.
  6. Piecz przez 25 minut w 180°C.

Ciasto jest dość oporne ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz