niedziela, 18 września 2016

Risotto z kurkami i suszonymi pomidorami

Druga połowa lata i jesień, to czas na grzyby. Jedne z lepszych i popularniejszych to kurki. Najszybsze danie z nimi (również rewelacyjne), to oczywiście jajecznika, ale można też w wersji obiadowej - mianowicie risotto. W tej wersji dodatkowo wzbogacone suszonymi pomidorami.







Składniki

  • 90g ryżu do risotto
  • 150g kurek
  • 8 sztuk suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka warzywna
  • 20g sera żółtego
  • 100ml wina białego wytrawnego
Wykonanie:


  1. Zagotuj pół litra wody i rozpuść w niej kostkę warzywną.
  2. Pokrój cebulę i pomidory, a czosnek wyciśnij w prasce.
  3. Kurki umyj, oczyść, po czym pokrój na mniejsze kawałki (jedna kurka na 2-3 kawałki).
  4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek.
  5. Jak cebula się zeszkli, dodaj kurki i pomidory.
  6. Smaż przez 5 minut.
  7. Wsyp ryż, smaż przez minutę, po czym wlej wino.
  8. Po ok. 3 minutach wlej trochę bulionu, przemieszaj. I tą czynność powtarzaj kilka razy - tak, aby rozłożyć dolewanie bulionu na 15 minut. 
  9. Dopraw jeszcze pieprzem, pozostał na kolejne 3 minut.
  10. Dodaj starty ser żółty, jak się rozpuści, to jest gotowe :)


Dodaje jeszcze dwie fotki "w trakcie". Tu - cebula, czosnek, kurki i pomidory:



A tu po dodaniu ryżu:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz