Składniki
- 90g ryżu do risotto
- 150g kurek
- 8 sztuk suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kostka warzywna
- 20g sera żółtego
- 100ml wina białego wytrawnego
Wykonanie:
- Zagotuj pół litra wody i rozpuść w niej kostkę warzywną.
- Pokrój cebulę i pomidory, a czosnek wyciśnij w prasce.
- Kurki umyj, oczyść, po czym pokrój na mniejsze kawałki (jedna kurka na 2-3 kawałki).
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek.
- Jak cebula się zeszkli, dodaj kurki i pomidory.
- Smaż przez 5 minut.
- Wsyp ryż, smaż przez minutę, po czym wlej wino.
- Po ok. 3 minutach wlej trochę bulionu, przemieszaj. I tą czynność powtarzaj kilka razy - tak, aby rozłożyć dolewanie bulionu na 15 minut.
- Dopraw jeszcze pieprzem, pozostał na kolejne 3 minut.
- Dodaj starty ser żółty, jak się rozpuści, to jest gotowe :)
Dodaje jeszcze dwie fotki "w trakcie". Tu - cebula, czosnek, kurki i pomidory:
A tu po dodaniu ryżu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz