Tradycyjne gołąbki są z ryżem i mięsem, a te - z kaszą i pieczarkami. Mięsa tu nie znajdziesz ;)
Składniki na gołąbki:
- kapusta biała (może być włoska)
- 200g kaszy gryczanej
- 175g pieczarek
- 2 średnie cebule (ok. 125g)
- 1 jajko
- kostka rosołowa
- przyprawy:
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżeczki oregano
- 1,5 łyżeczki majeranku
- szczypta solo (do kaszy)
- olej
Składniki na sos pomidorowy (ilości - w zależności od potrzeb i smaku):
- passata
- zioła prowansalskie
- pieprz
Wykonanie:
- W dużym garnku zagotuj wodę, włóż do niej kapustę.
- Odcinaj liście i wyciągaj je powoli. Wraz z czasem gotowania miękną liście kapusty, dzięki czemu łatwiej je zdjąć.
- Odcinaj aż zostaną tylko takie małe, z których już nic za bardzo nie będzie się dało zrobić.
- Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę pokrój dość drobno i podsmaż na patelni aż się zeszkli.
- Pokrój pieczarki i podsmaż je na patelni (możesz użyć patelni po cebuli i tak zaraz to się wszystko wymiesza).
- Do miski wrzuć: cebulę, pieczarki i kaszę, dodaj przyprawy i jajko. Wymieszaj dokładnie.
- Do naczynia żaroodpornym wlej olej (rozsmaruj, żeby ścianki były lekko natłuszczone).
- Ułóż na dnie i na bokach liście kapusty (te zbyt małe, aby z nich zrobić gołąbki lub te uszkodzone).
- Zawijaj gołąbki i umieść je dość ciasno w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch połóż jeszcze liście.
- Rozpuść kostkę rosołową i tym bulionem podlej gołąbki.
- Piecz w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 180°C przez godzinę.
Tu jest ściąga do tego, jak zawijać gołąbki:
https://www.youtube.com/watch?v=AH4Q6bKLFR4
Kolejna kwestia to sos. Nie uznaję sosów - w szczególności do gołąbków - które są zagęszczane mąką. Mój sos do gołąbków to mega banał, a do tego pyszny i zdrowy.
Passatę wlej do miseczki, dodaj zioła prowansalskie i pieprz. Wymieszaj i podgrzej. Ja zazwyczaj jem gołąbki podgrzewane w mikrofalówce (bo to idealnie danie na szybko do odmrożenia lub do pracy, więc przekrawam gołąbka (zimnego), polewam go sosem i dopiero wtedy wkładam do mikrofalówki.
W przypadku braku mikrofalówki sos można po prostu podgrzać w rondelku :)
W przypadku braku mikrofalówki sos można po prostu podgrzać w rondelku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz