sobota, 10 września 2016

Gazpacho, czyli ekspresowa zupa na zimno

Idealny posiłek na upały, a do tego mega szybkie w przygotowaniu. Wersja bez chleba, ale za to z dodatkiem fety. Bomba witaminowa, a dzięki serze feta, nawet sycąca.






Składniki:

  • 4 pomidory
  • oliwa
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 czerwona papryka
  • średnia cebula
  • pół szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki octu
  • kawałek sera feta
  • pół łyżeczki pieprzu 


Wykonanie:

  1. Natnij pomidory, umieść je w misce i zalej je wrzątkiem. Po około minucie wylej wodę i obierz pomidory ze skórki (ok, mogą trochę wystygnąć).
  2. 3 pomidory, ¾ papryki, 2 ogórki, całą cebulę pokrój na duże kawałki (np. pomidory na ćwiartki).
  3. Zblenduj warzywa na jednolitą masę. Dopraw pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, oliwą i octem. 
  4. Pozostałe warzywa i fetę pokrój w kosteczkę, umieść w miseczce lub na talerzyku.
  5. Gazpacho wlej do miseczek i każdy niech dokłada sobie warzyw (w kostce) i fety do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz