Alternatywą są domowe burgery, przy czym do tej pory zniechęcały mnie te nadmuchane bułki do burgerów, jakie są dostępne w sklepach. Nawet nie sprawdzałam, co w nich jest... Ale udało mi się znaleźć fajny przepis na bułki. Przygotowanie trwa trochę, ale WARTO!
Bułki na burgery
Składniki na bułki
- 10g drożdży
- łyżeczka cukru
- 80ml mleka
- 40ml wody
- 20g masła
- 140g mąki pszennej
- 60g mąki żytniej (jeśli nie masz żytniej, może być pszenna)
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- odrobina mleka
- trochę sezamu do posypania
- trochę mąki do obtoczenia bułek przed pieczeniem
Wykonanie:
- W miseczce wymieszaj drożdże, cukier i wodę.
- Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Najlepiej użyj do tego łyżki, bo bardzo się klei.
- Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Podziel ciasto na części (ja podzieliłam na 3) i uformuj kulki, po czym obtocz w mące i spłaszcz.
- Połóż bułki na blasze, na papierze do pieczenia. Posmaruj je mlekiem i posyp sezamem.
- Piecz 20 minut w temperaturze 180°C. Możesz też włączyć opcję rumienienia z góry.
Kotlety do burgera
Składniki na kotlety:
- 400g mielonej wołowiny
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 jajko
- pół łyżeczki pieprzu mielonego
- łyżeczka słodkiej papryki
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Cebulę drobno posiekaj, wrzuć do miski.
- Dodaj wyciśnięty czosnek i pozostałe składniki.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety (mi wyszły 4 po 140g).
- Usmaż je na nie za dużym ogniu z obu stron (około 8 minut).
Burger sam w sobie
Składniki:
- jedna bułka upieczona zgodnie z przepisem powyżej
- jeden kotlet przygotowany zgodnie z opisem powyżej
- dwa liście sałaty lodowej
- pół pomidora
- jeden ogórek konserwowy
- trochę sera np. cheddar (może tez być zwykły żółty)
- musztarda
- keczup
- i ewentualnie inne dodatki wedle uznania :)
Wykonanie:
- Na papierze do pieczenia połóż kotlet z serem na wierzchu.
- Jeśli kotlet jest ciepły, to od razu obok połóż bułkę przekrojoną na pół (środkiem do góry).
- Podpiecz/ podgrzej przez około 6 minut w piekarniku (w temperaturze 200°C) - chodzi o to, aby bułka i mięso były przynajmniej ciepłe, a ser roztopiony).
- Dolną część bułki posmaruj musztardą, połóż na to liście sałaty.
- Następnie połóż mięso z serem, plasterki pomidora i ogórka.
- Górną część bułki posmaruj keczupem i przykryj nią burgera.
- Warto wbić w środek patyk do szaszłyków lub coś podobnego - burger nie będzie się rozwalać podczas jedzenia.
Przepis na bułki i mięso zainspirowane przepisem "Domowy McRoyal jak z McDonald's".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz