sobota, 10 września 2016

Domowy burger - wersja klasyczna

Chyba nie poznałam jeszcze osoby, która by manifestowała swoją niechęć do burgerów. Nie wiem, co w nim jest tak wspaniałego, ale je szczerze uwielbiam. Aktualnie jest też na nie moda, przy czym nawet w foodtrucku kosztują dość dużo (choć nie powiem, by nie były warte swojej ceny).
Alternatywą są domowe burgery, przy czym do tej pory zniechęcały mnie te nadmuchane bułki do burgerów, jakie są dostępne w sklepach. Nawet nie sprawdzałam, co w nich jest... Ale udało mi się znaleźć fajny przepis na bułki. Przygotowanie trwa trochę, ale WARTO!


Bułki na burgery

Składniki na bułki
  • 10g drożdży 
  • łyżeczka cukru
  • 80ml mleka
  • 40ml wody
  • 20g masła
  • 140g mąki pszennej 
  • 60g mąki żytniej (jeśli nie masz żytniej, może być pszenna)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • odrobina mleka
  • trochę sezamu do posypania
  • trochę mąki do obtoczenia bułek przed pieczeniem
Wykonanie:
  1. W miseczce wymieszaj drożdże, cukier i wodę.
  2. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Najlepiej użyj do tego łyżki, bo bardzo się klei. 
  3. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Podziel ciasto na części (ja podzieliłam na 3) i uformuj kulki, po czym obtocz w mące i spłaszcz.
  5. Połóż bułki na blasze, na papierze do pieczenia. Posmaruj je mlekiem i posyp sezamem.
  6. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C. Możesz też włączyć opcję rumienienia z góry.

Kotlety do burgera

Składniki na kotlety:
  • 400g mielonej wołowiny
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • olej do smażenia

Wykonanie:
  1. Cebulę drobno posiekaj, wrzuć do miski.
  2. Dodaj wyciśnięty czosnek i pozostałe składniki.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety (mi wyszły 4 po 140g).
  4. Usmaż je na nie za dużym ogniu z obu stron (około 8 minut).

Burger sam w sobie

Składniki:
  • jedna bułka upieczona zgodnie z przepisem powyżej
  • jeden kotlet przygotowany zgodnie z opisem powyżej
  • dwa liście sałaty lodowej
  • pół pomidora
  • jeden ogórek konserwowy
  • trochę sera np. cheddar (może tez być zwykły żółty)
  • musztarda 
  • keczup
  • i ewentualnie inne dodatki wedle uznania :)
Wykonanie:
  1. Na papierze do pieczenia połóż kotlet z serem na wierzchu.
  2. Jeśli kotlet jest ciepły, to od razu obok połóż bułkę przekrojoną na pół (środkiem do góry).
  3. Podpiecz/ podgrzej przez około 6 minut w piekarniku (w temperaturze 200°C) - chodzi o to, aby bułka i mięso były przynajmniej ciepłe, a ser roztopiony).
  4. Dolną część bułki posmaruj musztardą, połóż na to liście sałaty.
  5. Następnie połóż mięso z serem, plasterki pomidora i ogórka.
  6. Górną część bułki posmaruj keczupem i przykryj nią burgera.
  7. Warto wbić w środek patyk do szaszłyków lub coś podobnego - burger nie będzie się rozwalać podczas jedzenia.

Przepis na bułki i mięso zainspirowane przepisem "Domowy McRoyal jak z McDonald's".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz