Składniki:
- 2 pałki z kurczaka (mogą być skrzydełka lub inne mięso rosołowe)
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 2-3 marchewki
- 1-2 pietruszki (korzeń)
- kawałek selera (korzeń)
- kawałek pora
- ok. 500g dyni (liczę sam miąższ)
- pestki dyni (nie te ze świeżej dyni, tylko suszone)
- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka)
Wykonanie:
- Wrzuć do garnka pałki, zalej wodą (ok. 1,5 litra). Zagotuj, ale nie doprowadź do wrzenia - tak, żeby pyrkało (jak przy rosole).
- Jeśli pojawią się szumowiny - usuń je.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach, gotuje przez ok. 40 minut.
- Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obierz ze skórki, dodaj do zupy wraz z porem.
- Gotuj przez ok. 40 minut. Odcedź wywar od mięsa i warzyw.
- Imbir obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
- Do drugiego garnka wrzuć dynię (obraną w kawałkach), zalej ją wywarem i dodaj imbir. Dynia powinna być przykryta w całości. Gotuj (na nie za dużym ogniu przez ok. 20 minut - aż będzie miękka.
- W między czasie obierz mięso, pokrój marchewkę na mniejsze kawałki i - opcjonalnie - jedną pietruszkę.
- Gdy dynia będzie miękka, dodaj marchewkę, pietruszkę (opcjonalnie) i mięso. Przypraw pieprzem. Gotuj przez ok. 5-10 minut.
- Następnie zblenduj wszystko. Jeśli jest zbyt rzadkie możesz dodać trochę wody.
- Wlej zupę do miseczki / talerza, dopraw lekko pieprzem i dorzuć kilka pestek dyni.
Pychotka
OdpowiedzUsuń