niedziela, 18 września 2016

Zupa krem z dyni

Kupiłam dynię. Dość sporawą, więc trzeba było coś z nią zrobić. Poniżej jedna z opcji, czyli zupa krem z dyni. Lato się kończy, więc można się rozgrzać na koniec zupą z dodatkiem imbiru :)





Składniki:

  • 2 pałki z kurczaka (mogą być skrzydełka lub inne mięso rosołowe)
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu 
  • 2-3 marchewki
  • 1-2 pietruszki (korzeń)
  • kawałek selera (korzeń)
  • kawałek pora
  • ok. 500g dyni (liczę sam miąższ)
  • pestki dyni (nie te ze świeżej dyni, tylko suszone)
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka)



Wykonanie:

  1. Wrzuć do garnka pałki, zalej wodą (ok. 1,5 litra). Zagotuj, ale nie doprowadź do wrzenia - tak, żeby pyrkało (jak przy rosole). 
  2. Jeśli pojawią się szumowiny - usuń je.
  3. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach, gotuje przez ok. 40 minut.
  4. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obierz ze skórki, dodaj do zupy wraz z porem.
  5. Gotuj przez ok. 40 minut. Odcedź wywar od mięsa i warzyw.
  6. Imbir obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
  7. Do drugiego garnka wrzuć dynię (obraną w kawałkach), zalej ją wywarem i dodaj imbir. Dynia powinna być przykryta w całości. Gotuj (na nie za dużym ogniu przez ok. 20 minut - aż będzie miękka.
  8. W między czasie obierz mięso, pokrój marchewkę na mniejsze kawałki i - opcjonalnie - jedną pietruszkę.
  9. Gdy dynia będzie miękka, dodaj marchewkę, pietruszkę (opcjonalnie) i mięso. Przypraw pieprzem. Gotuj przez ok. 5-10 minut.
  10. Następnie zblenduj wszystko. Jeśli jest zbyt rzadkie możesz dodać trochę wody.
  11. Wlej zupę do miseczki / talerza, dopraw lekko pieprzem i dorzuć kilka pestek dyni.

1 komentarz: