sobota, 10 września 2016

Kurczak pieczony i dwie surówki: z rzodkiewki i z sałaty masłowej

Pomysł na niedzielny obiad? Kurczak pieczony! Oczywiście całego nie zjem od razu i dzięki temu mam bazę na kolejne obiady. A dziś - w połączeniu z dwoma surówkami. Jedna z nich - z rzodkiewki - jako że wiosna się powoli rozpędza, a druga - zatęskniłam za klasyczną surówką z sałaty masłowej ze śmietaną.


Kurczak pieczony

Składniki:
  • kurczak cały (u mnie 1,7kg)
  • przyprawy: 
    • łyżeczka pieprzu mielonego, 
    • łyżeczka warzywka, 
    • łyżeczka oregano, 
    • łyżeczka papryki ostrej, 
    • dwie łyżeczki papryki słodkiej
  • olej
  • wino białe (opcjonalnie)

Wykonanie:
  1. W miseczce wymieszaj przyprawy.
  2. Kurczaka umyj i natrzyj z obu stron przyprawami.
  3. Do naczynie żaroodpornego wlej trochę oleju, włóż kurczaka, podlej winem (jeśli akurat masz), przykryj pokrywką.
  4. Piecz 30 minut w 180°C, a następnie zdejmuj pokrywkę, polej kurczaka wodą (zwykłą) i piecz kolejne 60 minut. 

Surówka z rzodkiewki

Składniki:
  • 5 rzodkiewek
  • 3-4 gałązki pietruszki
  • kiełki rzodkiewki (opcjonalnie)
  • łyżeczka jogurtu
  • pieprz mielony
Wykonanie:
  1. Rzodkiewki zetrzyj na tarce (na grubych oczkach).
  2. Wymierzaj w miseczce wszystkie składniki.

Surówka z sałaty ze śmietaną

Składniki:
  • kilka liści sałaty masłowej
  • 2 łyżeczki śmietany
  • odrobina pieprzu mielonego
  • trochę szczypiorku
Wykonanie:
  1. Sałatę porwij na kawałki.
  2. W miseczce wymieszaj śmietanę, pieprz i szczypiorek.
  3. W misce wymieszaj sałatę z zawartością miseczki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz