niedziela, 18 września 2016

Muffinki z jabłkami i płatkami migdałowymi

Spodziewając się wizyty koleżanki, dobrze jest przygotować jakąś przekąskę. Jako że koleżanka miała wpaść na kawkę / herbatkę, to warto przygotować coś słodkiego. Słodkiego, ale niekoniecznie z białym tradycyjnym cukrem ;) A akurat muffinki to coś, co się robi mega szybko i chyba zawsze wychodzą pyszne :)

Składniki:
  • 1 jabłko
  • 125g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 65g miodu
  • łyżka jogurtu
  • 65g oleju
  • 1 jajko
  • 10g płatków migdałowych

Wykonanie:
  1. W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cynamon).
  2. W drugiej - mokre - miód, jogurt, olej i jajko.
  3. Wymieszaj następnie zawartość obu misek.
  4. Jabłko obierz ze skórki, po czym pokrój w małą kosteczkę.
  5. Do masy muffinkiowej dodaj pokrojone jabłko i płatki migdałowe - dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. 
  6. Do formy na muffinki włóż papilotki, a w nie ciasto - tak do pełna papilotek, ale bez górki (urosną!). 
  7. Piecz przez 20 minut w 180°C.
Z powyższych składników wyszło mi 6 muffinek, które bardzo szybko zniknęły ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz