Samo przygotowania zajęło mi godzinę (jeśli robisz pierwszy raz możliwe, że zajmie to więcej czasu), do tego trzeba doliczyć czas na pieczenie.
Lasagne to typowe danie warstwowe, dlatego składniki i też opis podzieliłam na części.
Składniki - tu podaję wszystkie składniki, a poniżej przy poszczególnych etapach /warstwach. co jest w danym momencie potrzebne
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki)
- płaty lasagne
- pomidory z puszki
- średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- pół szklanki wina czerwonego (wytrawne lub półwytrawne)
- 3 średnie marchewki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- łyżeczka pieprzu
- olej
- 15g masła
- 350ml mleka
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 80g mąki
- ser żółty - nie zapisałam, ile zużyłam, ale z 400g trzeba na pewno przygotować, a ile się wykorzysta, to zależy po części od preferencji :)
Mięsny sos
Od tego chyba najlepiej zacząć, bo najdłużej trwa jego przygotowanie. W składnikach piszę o mięsie mielonym, przy czym oczywiście najlepiej samemu je zmielić. Mięso nie powinno być zbyt chude.
Składniki:
- średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 500g mięsa mielonego wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki)
- pomidory z puszki
- pół szklanki wina czerwonego (wytrawne lub półwytrawne)
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- łyżeczka pieprzu
- olej
- Na patelni rozgrzej olej.
- Cebulę pokrój w piórka, czosnek wyciśnij, po czym wrzuć na patelnię i zeszklij.
- Po około 5 minutach dodaj mięso oraz przyprawy i smaż na wolnym ogniu.
- Pomidory z puszki pokrój na mniejsze kawałki i odrzuć skórki (jeśli były).
- Gdy mięso zmieni już kolor, dodaj wino i pomidory.
- Smaż jeszcze przez 20-25 minut.
Marchewka
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- pół łyżeczki cukru
Wykonanie:
- Marchewki obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
- Wrzuć do małego garnka, zalej wodą, dodaj cukier i gotuj przez 6 minut (licząc czas od zagotowania wody).
Warstwa wierzchnia:
- Zagotuj wodę w garnku.
- Włóż do garnka płat lasagne'i, wyjmij po minucie, połóż na np. folii aluminiowej.
- Czynność powtórz z kolejnym płatem.
Po podgotowania płatów lasagne w tej samej wodzie umieść pomidora (już nie gotując, ale żeby był wrzątek), wyjmij pomidora po minucie i jak lekko ostygnie - zdejmij skórkę i pokrój w plasterki.
Sos beszamelowy
Składniki:
- 15g masła
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 80g mąki
- 350ml mleka
Wykonanie:
- W rondlu rozpuść masło, następnie wrzuć gałkę.
- Wlej trochę mleka, następnie trochę mąki i tak cały czas.
- Mieszaj i dodawaj na zmianę mleko i mąkę. Konsystencja powinna być płynna, natomiast sos jest gotowy, gdy sam z siebie zaczyna gęstnieć. W tym momencie odstaw na bok.
Warstwa serowa
- ser żółty
Zetrzyj ser żółty na grubych oczkach
I w końcu przechodzę do sedna, czyli układanie warstw w naczyniu żaroodpornym:
- Naczynie żaroodporne posmaruj olejem.
- Na dnie połóż płaty lasagne, na to warstwa sosu mięsnego, warstwa marchewkowa, polej sosem beszamelowym, warstwa serowa i znów płaty lasagne.
- Ostatnia warstwa: połóż płat lasagne (ten podgotowany) i na to ser żółty i plasterski pomidora. POmidora możesz lekko skropić olejem, żeby się za bardzo nie wysuszył.
- Piecz godzinę w 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz