sobota, 10 września 2016

Mięsna lasagne

Bardzo dużo brudnych naczyń i garnków, ale warto. Z podanych tutaj składników zrobiłam niby małą foremkę. Na 3 porcje.
Samo przygotowania zajęło mi godzinę (jeśli robisz pierwszy raz możliwe, że zajmie to więcej czasu), do tego trzeba doliczyć czas na pieczenie.



Lasagne to typowe danie warstwowe, dlatego składniki i też opis podzieliłam na części.

Składniki - tu podaję wszystkie składniki, a poniżej przy poszczególnych etapach /warstwach. co jest w danym momencie potrzebne


Składniki:
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki)
  • płaty lasagne
  • pomidory z puszki
  • średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pół szklanki wina czerwonego (wytrawne lub półwytrawne)
  • 3 średnie marchewki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżeczka pieprzu
  • olej
  • 15g masła
  • 350ml mleka
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 80g mąki
  • ser żółty - nie zapisałam, ile zużyłam, ale z 400g trzeba na pewno przygotować, a ile się wykorzysta, to zależy po części od preferencji :)


Mięsny sos
Od tego chyba najlepiej zacząć, bo najdłużej trwa jego przygotowanie. W składnikach piszę o mięsie mielonym, przy czym oczywiście najlepiej samemu je zmielić. Mięso nie powinno być zbyt chude.

Składniki:
  • średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki)
  • pomidory z puszki
  • pół szklanki wina czerwonego (wytrawne lub półwytrawne)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżeczka pieprzu
  • olej
Wykonanie:
  1. Na patelni rozgrzej olej.
  2. Cebulę pokrój w piórka, czosnek wyciśnij, po czym wrzuć na patelnię i zeszklij.
  3. Po około 5 minutach dodaj mięso oraz przyprawy i smaż na wolnym ogniu.
  4. Pomidory z puszki pokrój na mniejsze kawałki i odrzuć skórki (jeśli były).
  5. Gdy mięso zmieni już kolor, dodaj wino i pomidory.
  6. Smaż jeszcze przez 20-25 minut.


Marchewka

Składniki:
  • 3 średnie marchewki
  • pół łyżeczki cukru
Wykonanie:
  1. Marchewki obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
  2. Wrzuć do małego garnka, zalej wodą, dodaj cukier i gotuj przez 6 minut (licząc czas od zagotowania wody).

Warstwa wierzchnia:

  1. Zagotuj wodę w garnku. 
  2. Włóż do garnka płat lasagne'i, wyjmij po minucie, połóż na np. folii aluminiowej. 
  3. Czynność powtórz z kolejnym płatem.
Wierzchnia warstwa nie będzie mocno zanurzona w sosach, więc bez tej czynności wierzch mógłby być nieco za twardy. Druga kwestia, jeśli akurat nie masz naczynia żaroodpornego o idealnych wymiarach, mając podgotowany płat lasagne, łatwiej go przyciąć :)

Po podgotowania płatów lasagne w tej samej wodzie umieść pomidora (już nie gotując, ale żeby był wrzątek), wyjmij pomidora po minucie i jak lekko ostygnie - zdejmij skórkę i pokrój w plasterki.


Sos beszamelowy

Składniki:
  • 15g masła
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 80g mąki
  • 350ml mleka
Wykonanie:
  1. W rondlu rozpuść masło, następnie wrzuć gałkę.
  2. Wlej trochę mleka, następnie trochę mąki i tak cały czas. 
  3. Mieszaj i dodawaj na zmianę mleko i mąkę. Konsystencja powinna być płynna, natomiast sos jest gotowy, gdy sam z siebie zaczyna gęstnieć. W tym momencie odstaw na bok.

Warstwa serowa

  • ser żółty

Zetrzyj ser żółty na grubych oczkach


I w końcu przechodzę do sedna, czyli układanie warstw w naczyniu żaroodpornym:
  1. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. 
  2. Na dnie połóż płaty lasagne, na to warstwa sosu mięsnego, warstwa marchewkowa, polej sosem beszamelowym, warstwa serowa i znów płaty lasagne.
  3. Ostatnia warstwa: połóż płat lasagne (ten podgotowany) i na to ser żółty i plasterski pomidora. POmidora możesz lekko skropić olejem, żeby się za bardzo nie wysuszył.
  4. Piecz godzinę w  180°C.


Po upieczeniu lasagne jest pyszna, ale jej konsystencja nadal jest nieco płynna. Bardzo dobrze jest ją odstawić na np. pół godziny (np. poza piekarnikiem) i potem lekko podgrzać, żeby była ciepła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz