Składniki:
Sos grzybowy:
- 180g podgrzybków
- 60g masła
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- pół cebuli
- szczypta pieprzu
- natka pietruszki (2-3 gałązki)
- 1 pierś kurczaka
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki oregano
- olej (odrobina)
Cukinia:
- pół małej / średniej cukinii
- łyżeczka warzywka
- trochę wody
- olej (odrobina)
Wykonanie:
- Umyj i oczyść grzyby, pokrój je na kawałki.
- Pokrój cebulę w piórka.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj cebulę i ją zeszklij.
- Następnie dodaj grzyby i na nie za dużym ogniu duś przez około 15 minut.
- Następnie przypraw pieprzem, dodaj natkę pietruszki.
- Po kolejnych 5 minutach, wyłącz i po ok. 2 minutach (gdy lekko ostygnie) dodaj łyżkę śmietany. Dokładnie wymieszaj.
- W między czasie dopraw kawałki piersi kurczaka pieprzem i oregano.
- Pokrój cukinię na plastry i obtocz ją w mieszance składającej się z warzywka, wody i oleju.
- Cukinię i kurczaka ugriluj na patelni grillowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz