czwartek, 15 września 2016

Pierś z kurczaka w sosie grzybowym z grillowaną cukinią

Późne lato i wczesna jesień to doskonały czas na zajadanie się grzybami. Podobno nie mają za dużo wartości odżywczych, ale nie da się ukryć, że są po prostu smaczne. Jedna z pierwszych potraw, o jakich myślę widząc grzyby, to sos grzybowy, którym polewam jakieś mięso np. pierś z kurczaka. Mniam :)


Składniki:

Sos grzybowy:
  • 180g podgrzybków
  • 60g masła
  • 3-4 łyżki śmietany 12%
  • pół cebuli
  • szczypta pieprzu
  • natka pietruszki (2-3 gałązki)
Kurczak
  • 1 pierś kurczaka
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki oregano
  • olej (odrobina)

Cukinia:

  • pół małej / średniej cukinii
  • łyżeczka warzywka
  • trochę wody
  • olej (odrobina)


Wykonanie:

  1. Umyj i oczyść grzyby, pokrój je na kawałki. 
  2. Pokrój cebulę w piórka.
  3. W rondelku rozpuść masło, dodaj cebulę i ją zeszklij.
  4. Następnie dodaj grzyby i na nie za dużym ogniu duś przez około 15 minut.
  5. Następnie przypraw pieprzem, dodaj natkę pietruszki.
  6. Po kolejnych 5 minutach, wyłącz i po ok. 2 minutach (gdy lekko ostygnie) dodaj łyżkę śmietany. Dokładnie wymieszaj.
  7. W między czasie dopraw kawałki piersi kurczaka pieprzem i oregano.
  8. Pokrój cukinię na plastry i obtocz ją w mieszance składającej się z warzywka, wody i oleju.
  9. Cukinię i kurczaka ugriluj na patelni grillowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz