niedziela, 3 stycznia 2016

Rosół z makaronem

Czas na trochę tradycji ;) Rosół jest idealną zupą, gdy na zewnątrz mróz i wiatr. Ma też opinię zupy leczniczej, idealnej na przeziębienia.




Składniki:

  • szponder wołowy
  • 2 skrzydełka
  • 2-3 marchewki
  • pół selera (dolna część)
  • 1-2 pietruszki
  • pół pora
  • kostka warzywna (opcjonalnie)
  • przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach i mielony
  • natka pietruszki


  1. Do garnka wlać 2 litry wody, dodać mięso (szponder i skrzydełka). 
  2. Powoli doprowadzić do pyrkania (rosół nie może się zagotować, bo zmętnieje).
  3. Pojawią się zapewne tzw. szumowiny, które należy usunąć.
  4. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz w ziarenkach.
  5. Gotować (w stanie pyrkania).
  6. Po godzinie, półtorej należy dodać warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, seler i por. Marchewkę kroję na większe słupki lub talarki, a resztę warzyw wrzucam w trochę większych kawałkach - łatwiej potem wyjąć :)
  7. Idealnie by było dodać jeszcze nieco podpaloną cebulkę, ale mieszkając z płytą indukcyjną jest to dość trudne...
  8. Dla niektórych to zapewne profanacja, ale dodaję jeszcze jedną kostkę warzywną. Dodaję również trochę pieprzu mielonego.
  9. Po ok. 45 minutach gotuję makaron. To dobry czas, żeby wyciągnąć niepotrzebne już warzywa. Można również wyciągnąć mięso, lekko je ostudzić, po czym obrać z kości: kości wyrzucić, a mięso w kawałkach wrzucić z powrotem do zupy.
  10. Rosół na talerzu /w miseczce posypuję jeszcze posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz