niedziela, 3 stycznia 2016

Kluski śląskie z gulaszem

Kluski śląskie to jedna z tych rzeczy, za którymi po prostu przepadam. Odgrzewane są niedobre, więc "do wyboru" zostają tylko świeże ;)
Same kluski to jednak jeszcze nic. W towarzystwie pysznego gulaszu... niebo w gębie :)





Zaczynam od gulaszu, ponieważ dużo dłużej się go robi ;)

Składniki na gulasz:
  • 300g mięsa wołowego
  • 2 średnie, czerwone cebule
  • Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i zioła prowansalskie, papryka ostra i słodka, pieprz mielony
  • 125ml wina czerwonego (wytrawne lub półwytrawne)
  • 200g passaty pomidorowej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 papryka (żółta lub czerwona)

Przygotowanie:
  1. Pokrojoną w piórka cebulę podsmaż na patelni. Przełóż cebulę do garnka.
  2. To samo - to znaczy podsmaż - mięso i przełóż do garnka.
  3. Do garnka dolej jeszcze trochę wody (ok. 250ml).
  4. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i zioła prowansalskie.
  5. Wklej wino i duś, duś, duś... I tak przez półtorej godziny.
  6. Pokrój marchewki w talarki / półtalarki i dodaj do gulaszu. Duś przez ok. 15 minut.
  7. Dodaj pokrojoną paprykę. Dodaj resztę przypraw: paprykę słodką i ostrą, a także pieprz mielony.
  8. Dusić jeszcze przez godzinę. Jeśli mięso nie jest wystarczająco rozpływające się ustach - jeszcze trochę ;)


To czas na kluski :)

Składniki na kluski:
  • 2 średnie ziemniaki (ok. 300g)
  • łyżeczka masła
  • jajko
  • ok. 60g mąki ziemniaczanej (ilość zależy od ziemniaków)

Przygotowanie:
  1. Obierz i ugotuj ziemniaki. Odcedź.
  2. Gdy są jeszcze ciepłe, ale nie parzące, przeciśnij je przez praskę, dodaj masło (łatwiej się rozpuści).
  3. Dodaj jajko i trochę mąki ziemniaczanej.
  4. Wyrabiaj ciasto dodając po trochu mąki. Wyrabiaj, aż z łatwością będzie można uformować kluski. Uważaj z dodawaniem mąki. Łatwiej bowiem dodać mąki, niż dogotowywać ziemniaki ;)
  5. Uformuj kulki, po czym lekko spłaszcz i zrób dziurkę.
  6. Wrzuć na gotującą się (posoloną) wodę, gotuj ok. 3-5 minut. Jak wypłyną na wierzch, poczekaj jeszcze ok. 30 sekund i wyjmij je z wody.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz