Same kluski to jednak jeszcze nic. W towarzystwie pysznego gulaszu... niebo w gębie :)
Zaczynam od gulaszu, ponieważ dużo dłużej się go robi ;)
Składniki na gulasz:
- 300g mięsa wołowego
- 2 średnie, czerwone cebule
- Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i zioła prowansalskie, papryka ostra i słodka, pieprz mielony
- 125ml wina czerwonego (wytrawne lub półwytrawne)
- 200g passaty pomidorowej
- 2 średnie marchewki
- 1 papryka (żółta lub czerwona)
Przygotowanie:
- Pokrojoną w piórka cebulę podsmaż na patelni. Przełóż cebulę do garnka.
- To samo - to znaczy podsmaż - mięso i przełóż do garnka.
- Do garnka dolej jeszcze trochę wody (ok. 250ml).
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i zioła prowansalskie.
- Wklej wino i duś, duś, duś... I tak przez półtorej godziny.
- Pokrój marchewki w talarki / półtalarki i dodaj do gulaszu. Duś przez ok. 15 minut.
- Dodaj pokrojoną paprykę. Dodaj resztę przypraw: paprykę słodką i ostrą, a także pieprz mielony.
- Dusić jeszcze przez godzinę. Jeśli mięso nie jest wystarczająco rozpływające się ustach - jeszcze trochę ;)
To czas na kluski :)
Składniki na kluski:
- 2 średnie ziemniaki (ok. 300g)
- łyżeczka masła
- jajko
- ok. 60g mąki ziemniaczanej (ilość zależy od ziemniaków)
Przygotowanie:
- Obierz i ugotuj ziemniaki. Odcedź.
- Gdy są jeszcze ciepłe, ale nie parzące, przeciśnij je przez praskę, dodaj masło (łatwiej się rozpuści).
- Dodaj jajko i trochę mąki ziemniaczanej.
- Wyrabiaj ciasto dodając po trochu mąki. Wyrabiaj, aż z łatwością będzie można uformować kluski. Uważaj z dodawaniem mąki. Łatwiej bowiem dodać mąki, niż dogotowywać ziemniaki ;)
- Uformuj kulki, po czym lekko spłaszcz i zrób dziurkę.
- Wrzuć na gotującą się (posoloną) wodę, gotuj ok. 3-5 minut. Jak wypłyną na wierzch, poczekaj jeszcze ok. 30 sekund i wyjmij je z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz