niedziela, 17 stycznia 2016

Łosoś na roszponce

W tygodniu rzadko mam możliwość zjedzenia ryby. Zatem często w weekend nadrabiam zaległości. Tym razem do piekarnika, a następnie na stół wjechał łosoś. I to w bardzo doborowym, kolorowym towarzystwie roszponki i pomidorków.



Składniki:

  • 260g łososia surowego
  • olej
  • cytryna
  • natka pietruszki (2 gałązki)
  • sól, pieprz
  • roszponka (lub inna sałata)
  • kiełki rzodkiewki (też mogą być inne)
  • pomidorki koktajlowe
  • ćwiartka cebuli czerwonej
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
  1. Do naczynia żaroodpornego wklej trochę oleju (rozsmaruj na dnie).
  2. Połóż łososia, oprócz go solą i pieprzem.
  3. Na wierzchu połóż natkę pietruszki i plasterki cytryny.
  4. Piecz pół godziny w 180°C.

  1. Na połowie talerza wysyp umytą sałatę, na to połóż kiełki.
  2. Następnie przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
  3. Polej wszystko oliwą.
  4. Na drugiej połowie połóż upieczonego łososia.
  5. Obok połóż kawałki cytryny, które następnie (tuż przed jedzeniem) wyciśnij na łososia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz