niedziela, 17 stycznia 2016

Pasztet klasyczny

Uwielbiam pasztet. To, co jest dla mnie ważne - ta opcja nie ma w sobie żadnych zapychaczy typu bułka tarta. Mięso plus jajka, cebula, czosnek i przyprawy :)
Przy pasztecie należy pamiętać o tym, że jego wykonanie "trochę" trwa. Ale myślę, że i tak warto ;)


Składniki:

  • 500g wieprzowego mięsa mielonego 
  • 250g wątróbki drobiowej
  • 2 jajka
  • 2 małe cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawy: pieprze mielony, majeranek, zioła prowansalskie
  • kostka rosołowa
  • olej
  • przyprawy 2: gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Pokrój cebulę i podsmaż ją na oleju.
  2. Do cebuli dodaj wyciśnięty czosnek.
  3. Po chwili dodaj zmielone mięso, dodaj przyprawy (bez gałki, dlatego w składnikach dałam ją osobno) i podsmaż wszystko.
  4. W garnku rozpuść rosołek i dodaj podsmażone mięso.
  5. Gotuj ok. godzinę, po czym dodaj wątróbkę.
  6. Gotuj jeszcze ok. 15-20 minut.
  7. Odcedź wszystko.
  8. Teraz to wszystko musi trochę wystygnąć...
  9. Następnie zmiel mięso (osobiście nie polecam blendowania).
  10. Dodaj jajka i gałkę (ok. łyżeczki), wymieszać i przełóż do foremki.
  11. Piecz w 180°C przez godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz