Przy pasztecie należy pamiętać o tym, że jego wykonanie "trochę" trwa. Ale myślę, że i tak warto ;)
Składniki:
- 500g wieprzowego mięsa mielonego
- 250g wątróbki drobiowej
- 2 jajka
- 2 małe cebule
- 5 ząbków czosnku
- przyprawy: pieprze mielony, majeranek, zioła prowansalskie
- kostka rosołowa
- olej
- przyprawy 2: gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Pokrój cebulę i podsmaż ją na oleju.
- Do cebuli dodaj wyciśnięty czosnek.
- Po chwili dodaj zmielone mięso, dodaj przyprawy (bez gałki, dlatego w składnikach dałam ją osobno) i podsmaż wszystko.
- W garnku rozpuść rosołek i dodaj podsmażone mięso.
- Gotuj ok. godzinę, po czym dodaj wątróbkę.
- Gotuj jeszcze ok. 15-20 minut.
- Odcedź wszystko.
- Teraz to wszystko musi trochę wystygnąć...
- Następnie zmiel mięso (osobiście nie polecam blendowania).
- Dodaj jajka i gałkę (ok. łyżeczki), wymieszać i przełóż do foremki.
- Piecz w 180°C przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz