Składniki na ciasto:
- 167g mąki (w wersji oryginalnej - mąka pszenna; w dzisiejszej wersji: 100g pszennej i 67g gryczanej)
- 83g wody
- 13,3g drożdży
- 0,2 łyżeczki cukru
- 0,3 łyżeczki soli
- 0,7 łyżki oliwy
Składniki sos:
- 100g passaty pomidorowej
- 3 żabki czosnku
- pieprz mielony, zioła prowansalskie
Składniki na wierzch:
- 160g sera żółtego
- 45g salami
- 100g pieczarek
- 100g kukurydzy
- 50g papryki
Ilość składników zależy od własnych upodobań i tego, co mamy "pod ręką". Ja bym dała więcej papryki, a mniej kukurydzy, ale akurat nie miałam więcej papryki, a kukurydzę zużyłam całą, jaka mi została z wcześniejszego gotowania ;)
Przygotowanie:
- Do miski wrzucić drożdże, wlać wodę i dodać cukier. Wymieszać.
- Dodać mąkę, sól i oliwę. Wyrobić ciasto.
- Ciasto umieścić na ok. pół godziny w ciepłe miejsce. Jeśli piekarnik ma funkcję niskich temperatur, to polecam. 35*C, nie więcej! :)
- Gdy ciasto rośnie, to dobry czas na przygotowanie pozostałych składników:
- sos: do miseczki wlej passatę, wyciśnij czosnek i dodaj zioła - wymieszaj :)
- ser żółty trzeba zetrzeć, pieczarki i paprykę umyć i pokroić
- Rozwałkuj ciasto. Na blachę połóż papier do pieczenia i na niego ciasto.
- Posmaruj (nie za grubo) sosem pomidorowym, posyp serem żółtym.
- Ułóż na wierzchu salami, pieczarki, paprykę, posyp kukurydzą.
- Czas pieczenia zależy od możliwości piekarnika. Mój ma funkcję do pieczenia pizzy / chleba i rozgrzewa się maksymalnie do temperatury 260*C, dzięki czemu czas pieczenia pizzy to 11 minut. Jeśli rozgrzewa się bardziej - czas jest krótszy (nawet 8 minut), jeśli mniej - dłuższy. Wystarczy obserwować ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz