niedziela, 3 stycznia 2016

Pizza

Czas na pizzę :) Odkąd odkryłam ten przepis na pizzę (jakże prosty), pizzę zamawiam tylko jak jestem poza domem ;)







Składniki na ciasto:
  • 167g mąki (w wersji oryginalnej - mąka pszenna; w dzisiejszej wersji: 100g pszennej i 67g gryczanej)
  • 83g wody
  • 13,3g drożdży
  • 0,2 łyżeczki cukru
  • 0,3 łyżeczki soli
  • 0,7 łyżki oliwy

Składniki sos:
  • 100g passaty pomidorowej
  • 3 żabki czosnku
  • pieprz mielony, zioła prowansalskie
Składniki na wierzch:
  • 160g sera żółtego
  • 45g salami
  • 100g pieczarek
  • 100g kukurydzy
  • 50g papryki
Ilość składników zależy od własnych upodobań i tego, co mamy "pod ręką". Ja bym dała więcej papryki, a mniej kukurydzy, ale akurat nie miałam więcej papryki, a kukurydzę zużyłam całą, jaka mi została z wcześniejszego gotowania ;)


Przygotowanie:
  1. Do miski wrzucić drożdże, wlać wodę i dodać cukier. Wymieszać.
  2. Dodać mąkę, sól i oliwę. Wyrobić ciasto.
  3. Ciasto umieścić na ok. pół godziny w ciepłe miejsce. Jeśli piekarnik ma funkcję niskich temperatur, to polecam. 35*C, nie więcej! :)
  4. Gdy ciasto rośnie, to dobry czas na przygotowanie pozostałych składników:
    • sos: do miseczki wlej passatę, wyciśnij czosnek i dodaj zioła - wymieszaj :)
    • ser żółty trzeba zetrzeć, pieczarki i paprykę umyć i pokroić
  5. Rozwałkuj ciasto. Na blachę połóż papier do pieczenia i na niego ciasto.
  6. Posmaruj (nie za grubo) sosem pomidorowym, posyp serem żółtym.
  7. Ułóż na wierzchu salami, pieczarki, paprykę, posyp kukurydzą.
  8. Czas pieczenia zależy od możliwości piekarnika. Mój ma funkcję do pieczenia pizzy / chleba i rozgrzewa się maksymalnie do temperatury 260*C, dzięki czemu czas pieczenia pizzy to 11 minut. Jeśli rozgrzewa się bardziej - czas jest krótszy (nawet 8 minut), jeśli mniej - dłuższy. Wystarczy obserwować ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz