niedziela, 17 stycznia 2016

Grillowane śniadanie: kurczak i cukinia

Weekendowe śniadanko - grillowana pierś kurczaka i cukinia. Pysznie przyprawione i pożywne.



Składniki:

  • pół piersi kurczaka
  • pół małej cukinii
  • przyprawy do kurczaka: pieprz czarny mielony, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • przyprawy do cukinii: warzywko (raczej drobne, z małą ilością soli)
  • olej

Przygotowanie:
  1. W miseczce A wymieszaj przyprawy do kurczaka. 
  2. Pierś pokrój na paski i obtocz w przyprawach (miseczka A)
  3. Na patelnię wlać odrobinę oleju (w zasadzie na patelni grillowej można grillować bez tłuszczu, ale kurczak jest w mojej ocenie na to zbyt suchy).
  4. W miseczce B wymieszaj warzywko razem z olejem i wodą. 
  5. Cukinię pokrój w talarki i każdy talarek przed położeniem na patelnię namocz w miseczce B. Chodzi o  to, aby każdy talarek miał odrobinę oleju i przyprawy z każdej ze stron.
  6. Grilluj na patelni, grilluj :) 
  7. Czas trwania - chyba około 15 minut.
  8. W trakcie grillowania sprawdzaj co się dzieje na drugiej stronie kurczaka i cukinii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz