sobota, 13 lutego 2016

Zupa warzywna z lanymi kluskami

Nie będę ukrywać - to od jakiegoś czasu moja ulubiona zupa. Szybka, łatwa i pyszna. W okresie zimowym idealna po powrocie do domu. Rozgrzewa i syci :)



Składniki:
  • 2 skrzydełka
  • 1,5 litra wody
  • kostka rosołowa
  • 4 małe marchewki (lub dwie większe)
  • kawałek pora (ok. 35g)
  • kawałek selera (ok. 110g)
  • pietruszka jedna (ok 70g)
  • fasolka szparagowa mrożona ok 150g
  • pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz
  • 2 jajka
  • mąka pszenna (ok. 80g)
  • natka pietruszki

Wykonanie:
  1. Włóż skrzydełka do garnka, zalej wodą i "prawie" zagotuj. Podobnie jak w przypadku rosołu, należy doprowadzić do "pyrkania" a nie do wrzenia.
  2. Jeśli pojawią się szumowiny, usuń je. Następnie dodaj przyprawy: pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
  3. Obierz warzywa. Pietruszkę, pora i seler możesz przekroić na pół. Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki (według uznania).
  4. Po około 15 minutach dodaj kostkę rosołową i warzywa.
  5. Po ok. wyjmij skrzydełka i dodaj fasolkę szparagową. 
  6. Jak ostygną skrzydełka, obierz je i mięso dorzuć do zupy. 
  7. Wyjmij też z zupy seler, por i pietruszkę.
  8. Rozbij do kubeczka jajka, dodaj szczyptę soli, pomieszaj je widelcem.
  9. Do jajek dodawaj mąkę (po łyżce, nie wszystko naraz) i mieszaj. Dodawaj tak mąkę i mieszaj, aż wszystko stanie się gęstą jednolitą masą.
  10. Masę z jajek i mąki wlej do zupy, przy czym po wlaniu od razu mieszaj masę widelcem w zupie. Dzięki temu nie zrobią się duże kluchy.
  11. Gotuj jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut.
  12. Wlej zupę do miseczki i dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz