Składniki:
- 2 skrzydełka
- 1,5 litra wody
- kostka rosołowa
- 4 małe marchewki (lub dwie większe)
- kawałek pora (ok. 35g)
- kawałek selera (ok. 110g)
- pietruszka jedna (ok 70g)
- fasolka szparagowa mrożona ok 150g
- pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz
- 2 jajka
- mąka pszenna (ok. 80g)
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Włóż skrzydełka do garnka, zalej wodą i "prawie" zagotuj. Podobnie jak w przypadku rosołu, należy doprowadzić do "pyrkania" a nie do wrzenia.
- Jeśli pojawią się szumowiny, usuń je. Następnie dodaj przyprawy: pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
- Obierz warzywa. Pietruszkę, pora i seler możesz przekroić na pół. Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki (według uznania).
- Po około 15 minutach dodaj kostkę rosołową i warzywa.
- Po ok. wyjmij skrzydełka i dodaj fasolkę szparagową.
- Jak ostygną skrzydełka, obierz je i mięso dorzuć do zupy.
- Wyjmij też z zupy seler, por i pietruszkę.
- Rozbij do kubeczka jajka, dodaj szczyptę soli, pomieszaj je widelcem.
- Do jajek dodawaj mąkę (po łyżce, nie wszystko naraz) i mieszaj. Dodawaj tak mąkę i mieszaj, aż wszystko stanie się gęstą jednolitą masą.
- Masę z jajek i mąki wlej do zupy, przy czym po wlaniu od razu mieszaj masę widelcem w zupie. Dzięki temu nie zrobią się duże kluchy.
- Gotuj jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut.
- Wlej zupę do miseczki i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz