Tu jednak wersja bardziej klasyczna.
Składniki
- 320 mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe)
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- łyżeczka pieprzu mielonego
- łyżeczka kuminu
- kostka wołowa
- pomidory w puszce
- papryka czerwona
- papryczka chilli - świeża lub ze słoiczka - ilość zależy od upodobań i ostrości papryczki
Wykonanie
- Na patelni rozgrzej oliwę Dodaj pokrojony z piórka cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku.
- Po ok. 3-4 minutach dodaj mięso, dodaj pieprz i kumin, podsmaż przez ok. 10 minut.
- Do garnka wlej wodę, zagotuj ją i rozpuść w niej kostkę wołową.
- Pokrój paprykę. Jeśli masz pomidory całe, również możesz je pokroić na kawałki i przy okazji usuń skórki.
- Do wody z kostką dodaj zawartość patelni i dodaj pomidory z puszki oraz paprykę.
- Duś przez około 15 minut, po czym dodaj papryczkę chilli
- Po kolejnych 15 minutach dodaj fasolę z puszki oraz paprykę słodką.
- Duś jeszcze przez około 15 minut.
- Uwaga - jako że potrawa "przegryza się" z czasie, jej ostrość na świeżo zapewne będzie nieco mniejsza niż np. następnego dnia. Warto to wziąć pod uwagę przy próbowaniu ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz