sobota, 13 lutego 2016

Chilli con carne

Mimo że chilli con carne kojarzy się z Meksykiem, to jest ona bardzo popularną potrawą kuchni... amerykańskiej. Ba, jest uznawana jako fastfood. Z hiszpańskiego oznacza "chilli z mięsem", więc w wersji wegetariańskiej może być po prostu "chilli" lub "chilli z warzywami".
Tu jednak wersja bardziej klasyczna.



Składniki

  • 320 mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe)
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • łyżeczka pieprzu mielonego
  • łyżeczka kuminu
  • kostka wołowa
  • pomidory w puszce
  • papryka czerwona
  • papryczka chilli - świeża lub ze słoiczka - ilość zależy od upodobań i ostrości papryczki


Wykonanie

  1. Na patelni rozgrzej oliwę Dodaj pokrojony z piórka cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku.
  2. Po ok. 3-4 minutach dodaj mięso, dodaj pieprz i kumin, podsmaż przez ok. 10 minut.
  3. Do garnka wlej wodę, zagotuj ją i rozpuść w niej kostkę wołową.
  4. Pokrój paprykę. Jeśli masz pomidory całe, również możesz je pokroić na kawałki i przy okazji usuń skórki.
  5. Do wody z kostką dodaj zawartość patelni i dodaj pomidory z puszki oraz paprykę.
  6. Duś przez około 15 minut, po czym dodaj papryczkę chilli
  7.  Po kolejnych 15 minutach dodaj fasolę z puszki oraz paprykę słodką.
  8. Duś jeszcze przez około 15 minut.
  9. Uwaga - jako że potrawa "przegryza się" z czasie, jej ostrość na świeżo zapewne będzie nieco mniejsza niż np. następnego dnia. Warto to wziąć pod uwagę przy próbowaniu ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz