niedziela, 21 lutego 2016

Krupnik (mała profanacja)

Nie dość, że używam kaszy gryczanej, to jeszcze przygotowuję ją osobno. Nie ukrywam, że denerwuje mnie trochę to, że na drugi dzień (w wersji tradycyjnej) zupa staje się strasznie gęsta i kasza staje się taka rozgotowana. Postanowiłam temu zaradzić i stąd ta cała profanacja ;)



Składniki:

  • żeberka (ok. 280g)
  • przyprawy: ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liście laurowe, pieprz mielony
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka 
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kostka rosołowa (warzywna)
  • 3-4 małe ziemniaki
  • 100 g kaszy - u mnie - gryczanej
  • natka pietruszki


Wykonanie:

  1. Umyj mięso i włóż je do garnka. Zalej wodą (ok. 1,5 litra).
  2. Zagotuj (oczywiście nie za bardzo), wyjmuj szumowiny i dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Gotuj około godziny. 
  4. Obierz warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora), pokrój na mniejsze kawałki (np. marchewkę na 2-3 części) i dodaj do zupy.
  5. Dodaj również kostkę rosołową.
  6. Po około 20 minutach, jak warzywa i mięso będą już miękkie, wyjmij je z zupy i pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój mięso na kawałki, a marchewkę w talarki.
  7. Obierz ziemniaki i pokrój je w nie za małą kostkę.
  8. I to jest moment na dodanie kaszy zupy, ale moja proponuję ugotować kaszę osobno w garnku. Ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  9. Dodaj do zupy pokrojone mięso i marchewkę.
  10. Jak ziemniaki będą już miękkie, zupa jest gotowa.
  11. Do miseczki / talerza wsyp trochę kaszy, wlej zupę. 
  12. Dodaj trochę pieprzu i posiekaną natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz