Składniki:
- żeberka (ok. 280g)
- przyprawy: ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liście laurowe, pieprz mielony
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- kostka rosołowa (warzywna)
- 3-4 małe ziemniaki
- 100 g kaszy - u mnie - gryczanej
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Umyj mięso i włóż je do garnka. Zalej wodą (ok. 1,5 litra).
- Zagotuj (oczywiście nie za bardzo), wyjmuj szumowiny i dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotuj około godziny.
- Obierz warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora), pokrój na mniejsze kawałki (np. marchewkę na 2-3 części) i dodaj do zupy.
- Dodaj również kostkę rosołową.
- Po około 20 minutach, jak warzywa i mięso będą już miękkie, wyjmij je z zupy i pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój mięso na kawałki, a marchewkę w talarki.
- Obierz ziemniaki i pokrój je w nie za małą kostkę.
- I to jest moment na dodanie kaszy zupy, ale moja proponuję ugotować kaszę osobno w garnku. Ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Dodaj do zupy pokrojone mięso i marchewkę.
- Jak ziemniaki będą już miękkie, zupa jest gotowa.
- Do miseczki / talerza wsyp trochę kaszy, wlej zupę.
- Dodaj trochę pieprzu i posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz