niedziela, 21 lutego 2016

Ziemniaki w mundurkach z serkiem wiejskim

Proste, żeby nie powiedzieć prostackie ;) Od czasu do czasu lubię ugotować ziemniaki w mundurkach i zjeść je z jakimś prostym, a jednocześnie pysznym, dodatkiem. Tym razem pojawił się na talerzu serek wiejski w towarzystwie pomidora i natki pietruszki.




Składnik:

  • 4 ziemniaki
  • 160g serka wiejskiego
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz mielony
  • natka pietruszki


Wykonanie:

  1. Umyj ziemniaki i je ugotuj. Czas gotowania zależy od ich wielkości. Najprościej sprawdzać ich miękkość widelcem.
  2. W między czasie do miseczki dodaj serek wiejski, drobno pokrojonego pomidora, posiekaną natkę pietruszki oraz wyciśnięty ząbek czosnku.
  3. Dodaj pieprz i wszystko dobrze wymieszaj.
  4. Ugotowane ziemniaki obierz (aby nie wystygły proponuję obierać na bieżąco), krój na grube plasterki i na te plasterki nakładaj serek.


P.S. Miałam w tym przypadku pewien kłopot z oznaczeniem, czy jest to danie na ciepło, czy na zimno. Zdecydowałam się (świadomie) na opcję "na zimno", ponieważ podczas jedzenia przeważa chłód serka ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz