niedziela, 21 lutego 2016

Zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami

Czas coś zapiec. A do zapiekania idealnie nadają się warzywa i kurczak. Brokuł, pieczarki, papryka + pierś z kurczaka w sosie serowo-śmietanowym. Mniam :)


 


Składniki (na dwie niemałe porcje):

  • 250g piersi z kurczaka
  • 3/4 małego brokułu (ok. 250g)
  • 6 pieczarek (ok. 130g)
  • 1 papryka czerwona (ok. 180g)
  • 100g śmietany 12%
  • 25g sera żółtego
  • 20g mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz mielony, sól, zioła prowansalskie


Wykonanie:

  1. Podziel brokuł na mniejsze części (ale nie za małe) i ugotuj go w osolonej wodzie, ale nie do całkowitej miękkości. Ok. 7 minut wystarczy. 
  2. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę i następnie wymieszaj w miseczce z olejem i ziołami prowansalskimi. 
  3. Rozgrzej patelnię i przerzuć na nią kurczaka. Podsmaż. przez około 5 minut co jakiś czas mieszając.
  4. Pokrój pieczarki i podsmaż je na patelni (możesz użyć tej samej, na której smażony był kurczak).
  5. Ser żółty zetrzyj na tarce (na grubych oczkach), wyciśnij ząbki czosnku
  6. Przygotuj sos: wymieszaj w miseczce śmietanę, ser żółty, czosnek, mleko, gałkę i pieprz.
  7. Wysmaruj dno i brzegi naczynia żaroodpornego olejem i przełóż kurczaka, brokuł i pieczarki. Wymieszaj, po czym polej sosem. 
  8. Piecz w 180°C przez 15 minut.
  9. Następnie ułóż na wierzchu plastry sera wędzonego, piecz przez kolejne 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz