Składniki (na dwie niemałe porcje):
- 250g piersi z kurczaka
- 3/4 małego brokułu (ok. 250g)
- 6 pieczarek (ok. 130g)
- 1 papryka czerwona (ok. 180g)
- 100g śmietany 12%
- 25g sera żółtego
- 20g mleka
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz mielony, sól, zioła prowansalskie
Wykonanie:
- Podziel brokuł na mniejsze części (ale nie za małe) i ugotuj go w osolonej wodzie, ale nie do całkowitej miękkości. Ok. 7 minut wystarczy.
- Pokrój pierś z kurczaka w kostkę i następnie wymieszaj w miseczce z olejem i ziołami prowansalskimi.
- Rozgrzej patelnię i przerzuć na nią kurczaka. Podsmaż. przez około 5 minut co jakiś czas mieszając.
- Pokrój pieczarki i podsmaż je na patelni (możesz użyć tej samej, na której smażony był kurczak).
- Ser żółty zetrzyj na tarce (na grubych oczkach), wyciśnij ząbki czosnku
- Przygotuj sos: wymieszaj w miseczce śmietanę, ser żółty, czosnek, mleko, gałkę i pieprz.
- Wysmaruj dno i brzegi naczynia żaroodpornego olejem i przełóż kurczaka, brokuł i pieczarki. Wymieszaj, po czym polej sosem.
- Piecz w 180°C przez 15 minut.
- Następnie ułóż na wierzchu plastry sera wędzonego, piecz przez kolejne 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz