Ćwiartka z kurczaka
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- przyprawy:papryka słodka (2 łyżeczki), papryka ostra (1 łyżeczka), zioła prowansalskie (2 łyżeczki)
- olej
Wykonanie:
- Wymieszaj przyprawy w miseczce.
- Wysmaruj dno naczynia żaroodpornego olejem.
- Umyj mięso i natrzyj je przyprawami, umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz w 200°C przez 40 minut. W połowie pieczenia obrócić mięso.
Surówka z kapusty kiszonej
Składniki:
Składniki:
- 150g kapusty kiszonej (może być też kwaszona)
- 2 małe marchewki
- łyżeczka pieprzu mielonego
- szczypta cukru
- łyżeczka oleju
Wykonanie:
- Pokrój kapustę i odciśnij z niej sok. Przełóż do miski.
- Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce, na drobnych oczkach. Dodaj do kapusty.
- Do kapusty i marchewki dodaj pieprz, cukier i pieprz. Dobrze wymieszaj.
Surówka z buraczków
Składniki:
Składniki:
- 4 buraki (nie za duże)
- pół cebuli
- szczypta soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka oleju
Wykonanie:
- Ugotuj buraki w łupinkach (ok. 40 minut - w zależności od wielkości).
- Gdy wystygną obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach.
- Cebulę pokrój w piórka, posól je i odstaw na parę minut.
- W misce wymieszaj buraki z cebulą oraz z pieprzem i oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz