niedziela, 21 lutego 2016

Ćwiartka kurczaka z dwoma surówkami

Pieczenie kurczaka jest jedną z prostszych czynności. Trochę trwa, ale jest mało pracochłonne. Surówki, które tu proponuję również do tych trudnych nie należą, a ich głównymi składnikami są produkty, które wracają do łask: kapusta kiszona i buraki.




Ćwiartka z kurczaka
Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • przyprawy:papryka słodka (2 łyżeczki), papryka ostra (1 łyżeczka), zioła prowansalskie (2 łyżeczki)
  • olej

Wykonanie:

  1. Wymieszaj przyprawy w miseczce.
  2. Wysmaruj dno naczynia żaroodpornego olejem.
  3. Umyj mięso i natrzyj je przyprawami, umieść w naczyniu żaroodpornym.
  4. Piecz w 200°C przez 40 minut. W połowie pieczenia obrócić mięso.
Surówka z kapusty kiszonej
Składniki:

  • 150g kapusty kiszonej (może być też kwaszona)
  • 2 małe marchewki
  • łyżeczka pieprzu mielonego
  • szczypta cukru
  • łyżeczka oleju


    Wykonanie:
    1. Pokrój kapustę i odciśnij z niej sok. Przełóż do miski.
    2. Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce, na drobnych oczkach. Dodaj do kapusty.
    3. Do kapusty i marchewki dodaj pieprz, cukier i pieprz. Dobrze wymieszaj.

    Surówka z buraczków
    Składniki:
    • 4 buraki (nie za duże)
    • pół cebuli
    • szczypta soli
    • łyżeczka pieprzu
    • łyżeczka oleju
    Wykonanie:
    1. Ugotuj buraki w łupinkach (ok. 40 minut - w zależności od wielkości).
    2. Gdy wystygną obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach.
    3. Cebulę pokrój w piórka, posól je i odstaw na parę minut.
    4. W misce wymieszaj buraki z cebulą oraz z pieprzem i oliwą.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz