niedziela, 17 stycznia 2016

Paella Alicantina

Paella to tradycyjne hiszpańskie danie. W zależności od regionu, króluje nieco inny jej rodzaj. Ja ze swoich wakacji przywiozłam... paella alicantina, która łączy w sobie mięso kurczaka i owoce morza. W wersji oryginalnej powinno się przygotowywać w specjalnym naczyniu, natomiast na patelni też się da i wychodzi nie najgorzej.



Składniki (na 2 osoby):

  • 110g ryżu do paelli (może być ryż do risotto)
  • 150g mięsa z kurczaka (może być z piersi)
  • 120g owoców morza (może być mieszanka mrożona)
  • 70g groszku mrożonego
  • 120g pomidorów z puszki (trochę pomidorów i trochę sosu)
  • 150g papryki czerwonej (jedna mała)
  • olej
  • łyżeczka szafranu (może być kurkuma)
  • łyżeczka wędzonej papryki

Przygotowanie:
  1. Wlej olej na patelnię, wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka. Obsmaż przez ok. 5 minut.
  2. Dodaj groszek i pomidory z puszki. Temperatura powinna być taka, aby powoli sos odparowywał.
  3. W kubku zalać kurkumę gorącą wodą, wymieszać i dodać do sosu. Wymieszać.
  4. Po chwili dodać również owoce morza, przyprawić papryką wędzoną. 
  5. Po ok. 20 minutach dodać paprykę. Jeśli jest taka potrzeba - dolej wody (ja dodałam pół szklanki).
  6. Na osobnej patelni upraż ryż: na suchą rozgrzaną patelnię wsyp ryż, mieszaj go co chwilę. I tak przez 3-5 minut.
  7. Następnie wsyp ryż do sosu - wsyp równomiernie na cały sos. Po wsypaniu ryżu nie powinno się mieszać paelli, a jak już, to mieszanie ograniczyć do minimum. 
  8. Jeśli jest taka potrzeba, dolej wody. Po wsypaniu ryżu część ziarenek nie miało zbyt mokrego otoczenia (nie miał skąd ryż czerpań płynów), więc delikatnie podlałam wodą te miejsca, które tego wymagały.
  9. Na małym ogniu paella powinna dojść w ciągu 20-25 minut. Polecam pod koniec sprawdzić twardość ryżu (ustnie). Jeśli jest bardzo twardy, warto jeszcze poczekać chwilę, ale z drugiej strony trzeba uważać, aby nie rozgotować.

  1. Na koniec, po wyłączeniu palnika, przykryj na 5 minut folią aluminiową.
  2. Podawaj z ćwiartkami cytryny. Na talerzu wyciśnij sok z cytryny na paellę.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz