niedziela, 17 stycznia 2016

Makaron z brokułami i pieczarkami

Makaron uwielbiam praktycznie w każdej postaci. W wersji, którą poniżej proponuję, jest nie tylko smacznie, ale i kolorowo. Wyszła mi baaardzo duża porcja, której nie dałam rady zjeść. Według mojej oceny, składniki są na półtorej porcji.
Uwaga! To wersja wege :)





Składniki:

  • mały brokuł (500g)
  • 3 pieczarki
  • pół dużej cebuli czerwonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 20g sera żółtego
  • 3 pomidorki koktajlowe80g makaronu rurki
  • 50ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • przyprawy: pieprz czarny, mielony, gałka muszkatołowa
  • olej

Przygotowanie:
  1. Pokrój cebulę i podsmaż ją na patelni. 
  2. Dodaj wyciśnięty czosnek.
  3. Obok wstaw wodę na makaron.
  4. Do cebuli i czosnku dodaj pieczarki i odrobinę wody.
  5. Dopraw pieprzem.
  6. Po ok. 5 minutach dodaj brokuły, wino, dopraw gałką. 
  7. Pozostał wszystko na małym ogniu, Jeśli jest taka potrzeba możesz dodać trochę wody.
  8. W między czasie powinna się ugotować woda na makaron - ugotuj go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  9. Gdy makaron się ugotuje, odcedź go, a następnie wymieszaj z warzywami na patelni.
  10. Dodaj starty ser żółty i pomidorki, wymieszaj.
  11. Przełóż na talerzu i - SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz