niedziela, 17 stycznia 2016

Kurczak curry z cieciorką w pomidorach

Tego wieczora (w tygodniu gotuję wieczorem na następny dzień) byłam zajęta innymi rzeczami i nie mogłam poświęcić zbyt wielu czasu w kuchni. Chociaż samo przygotowanie (pieczenie kurczaka) trochę trwa, to sama pracochłonność jest naprawdę niewielka.





Pałki kurczaka

Składniki:

  • 2 pałki (podudzia) kurczaka
  • przyprawy: pieprz, bazylia, curry, oregano

Przygotowanie:

  1. Przyprawy wrzuć do miseczki, obtocz w nich pałki.
  2. Do naczynia żaroodpornego wlej trochę oleju (rozsmaruj go na dnie).
  3. Umieść w naczyniu pałki. Możesz dodać trochę wody.
  4. Piecz w 180°C przez 40 minut.
  5. Tak gdzieś w połowie przewrócić pałki, żeby się przyrumieniły też z drugiej strony.
Cieciorka w sosie pomidorowym
Składniki:
  • puszka cieciorki
  • pół puszki pomidorów 
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: curry, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
  1. Odcedź cieciorkę i przerzuć ją do rondelka.
  2. Dodaj  pomidory i wyciśnięte ząbki czosnku.
  3. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz