Składniki:
- 150g mięsa mielonego np. wieprzowe z dodatkiem wołowiny
- średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 230g passaty pomidorowej
- 50ml wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
- 60g makaronu spaghetti
- olej
- zioła prowansalskie
- bazylia
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- ser żółty - do posypania

Przygotowanie:
- Pokrojoną cebulę (dość drobno) podsmaż na patelni.
- Dodaj mięso oraz przyprawy: zioła prowansalskie, bazylię i pieprz.
- Jak mięso zmieni kolor, dodaj pasatę pomidorową oraz wino.
- Po ok. 15 minutach wstaw wodę na makaron.
- Makaron i ugotuj go al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu).
- Gdy makaron się gotuje, zdejmij patelnię "z ognia", odczekaj ok. minutę i dodać słodką i ostrą paprykę. Wymieszaj sos i z powrotem połóż patelnię "na ogniu".
- Gdy makaron się ugotuje, odcedź go (nie przelewaj zimną wodą!!!) i wrzuć do sosu,
- Przemieszaj wszystko i przełóż na talerz.
- Na talerzu posyp startym serem żółtym.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz