niedziela, 6 grudnia 2015

Mięsne spaghetti

Wersja mocno mięsna. Po ugotowaniu makaronu ma się wrażenie, że jest go zdecydowanie za mało. Jeśli o mnie chodzi, nie lubię, gdy zostaje mi na talerzu makaron, a sosu już niewiele zostało ;)




Składniki:

  • 150g mięsa mielonego np. wieprzowe z dodatkiem wołowiny
  • średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 230g passaty pomidorowej
  • 50ml wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
  • 60g makaronu spaghetti
  • olej
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • ser żółty - do posypania

Przygotowanie:
  1. Pokrojoną cebulę (dość drobno) podsmaż na patelni.
  2. Dodaj mięso oraz przyprawy: zioła prowansalskie, bazylię i pieprz. 
  3. Jak mięso zmieni kolor, dodaj pasatę pomidorową oraz wino.
  4. Po ok. 15 minutach wstaw wodę na makaron. 
  5. Makaron i ugotuj go al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu).
  6. Gdy makaron się gotuje, zdejmij patelnię "z ognia", odczekaj ok. minutę i dodać słodką i ostrą paprykę. Wymieszaj sos i z powrotem połóż patelnię "na ogniu".
  7. Gdy makaron się ugotuje, odcedź go (nie przelewaj zimną wodą!!!) i wrzuć do sosu,
  8. Przemieszaj wszystko i przełóż na talerz.
  9. Na talerzu posyp startym serem żółtym.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz