niedziela, 6 grudnia 2015

Zapiekane warzywa

Zazwyczaj robię wersję z mięsem (z kurczakiem lub indykiem), ale dzisiaj jakoś zupełnie nie miałam ochoty na mięso. Czasem zdarzają się takie dni ;)




Składniki:
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • 2  średnie pomidory
  • 2 małe czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • trochę pieprzu (wedle uznania, ale nie za dużo)



  1. Do naczynia żaroodpornego wlać ok. łyżkę oliwy.
  2. Pokroić na dość duże kawałki paprykę, pomidory - wrzucić do naczynia.
  3. Dodać pokrojone na ćwiartki lub ósemki cebule.
  4. Odkroić twardą część w ząbkach czosnku (nie obierać) i dodać wrzucić do naczynia.
  5. Polać olejem, octem balsamicznym, dodać paprykę wędzoną i pieprz.
  6. Całość wymieszać.
  7. Piec godzinę w temperaturze  180°C. W trakcie - przynajmniej raz przemieszać.


A potem - po prostu - SMACZNEGO!


Na podstawie: Jamie Oliver "Gotuj sprytnie jak Jamie"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz