- 50g czerwonej soczewicy
- puszka pomidorów
- 500ml bulionu
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- pół łyżeczki pieprzu mielonego
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki kolendry
- odrobina śmietany (12%)
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i czosnek wyciśnięty przez praskę. Podsmaż lekko.
- Do garnka wlej bulion, dodaj cebulę, czosnek, soczewicę, pomidory oraz przyprawy.
- Gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut.
- Podawaj z odrobiną śmietany.
Jeśli masz gotowy bulion (np. zamrożony), to jest to danie niemal ekspresowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz