niedziela, 3 lutego 2019

Zupa soczewicowo-pomidorowa

Na rozgrzanie - najlepiej zupa. Dobrze, gdy jednocześnie jest pożywna. I taka jest właśnie zupa soczewicowo-pomidorowa.


Składniki:
  • 50g czerwonej soczewicy
  • puszka pomidorów
  • 500ml bulionu
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka curry
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki kolendry
  • odrobina śmietany (12%) 
  • natka pietruszki
Wykonanie:
  1. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i czosnek wyciśnięty przez praskę. Podsmaż lekko.
  2. Do garnka wlej bulion, dodaj cebulę, czosnek, soczewicę, pomidory oraz przyprawy.
  3. Gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut.
  4. Podawaj z odrobiną śmietany.
Jeśli masz gotowy bulion (np. zamrożony), to jest to danie niemal ekspresowe :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz