niedziela, 3 lutego 2019

Sos pieczarkowo-pomidorowy na ziemniaczano-batatowym puree

Wróciłam głodna do domu i spojrzałam na pieczarki. „Trzeba coś z nimi w końcu zrobić” – pomyślałam. Szast, prast – jeden garnek na ziemniaki i bataty, pieczarki i pomidory na patelnię – i tak w 20 minut miałam smaczną kolację.




Składniki:

  • 2 małe ziemniaki
  • pół batata
  • kawałek fety
  • 5-6 małych pieczarek
  • mały pomidor (lub pół dużego)
  • łyżeczka śmietany (12%)
  • natka pietruszki
  • sól


Wykonanie:
  1. Do garnka z wodą wrzuć obrane i pokrojone ziemniaki i batata. 
  2. Dodaj sól i gotuj przez ok. 15 minut (do miękkości).
  3. W między czasie - na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone pieczarki.
  4. Dodaj pieprz i smaż na nie za dużym ogniu przez ok. 5 minut.
  5. Pokrój pomidora na kawałki i dodaj do pieczarek. Smaż przez kolejne 5 minut.
  6. Posiekaj natkę pietruszki.
  7. 1-2 łyżki sosu (pieczarek z pomidorami) umieść w miseczce, dodaj natkę oraz łyżeczkę śmietany. 
  8. Wymieszaj i dodaj mieszankę do sosu.
  9. Gdy ziemniaki z batatami będą gotowe, wylej wodę i zblenduj z kawałkiem fety.
  10. Przełóż puree na talerz, a na puree – sos pieczarkowo-pomidorowy   
  
Jeśli chcesz lub musisz, możesz zdjąć skórkę z pomidora.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz