Składniki:
- 2 małe ziemniaki
- pół batata
- kawałek fety
- 5-6 małych pieczarek
- mały pomidor (lub pół dużego)
- łyżeczka śmietany (12%)
- natka pietruszki
- sól
Wykonanie:
- Do garnka z wodą wrzuć obrane i pokrojone ziemniaki i batata.
- Dodaj sól i gotuj przez ok. 15 minut (do miękkości).
- W między czasie - na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone pieczarki.
- Dodaj pieprz i smaż na nie za dużym ogniu przez ok. 5 minut.
- Pokrój pomidora na kawałki i dodaj do pieczarek. Smaż przez kolejne 5 minut.
- Posiekaj natkę pietruszki.
- 1-2 łyżki sosu (pieczarek z pomidorami) umieść w miseczce, dodaj natkę oraz łyżeczkę śmietany.
- Wymieszaj i dodaj mieszankę do sosu.
- Gdy ziemniaki z batatami będą gotowe, wylej wodę i zblenduj z kawałkiem fety.
- Przełóż puree na talerz, a na puree – sos pieczarkowo-pomidorowy
Jeśli chcesz lub musisz, możesz zdjąć skórkę z pomidora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz