niedziela, 3 lutego 2019

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Zima za oknem, więc mam większą ochotę na zupy. Dodatkowo miałam ochotę na coś kwaśnego. I tak pojawił się u mnie w kuchni kapuśniak. Ja lubię taki bardziej kwaśny niż łagodny. Mniam.




Składniki:
  • 300g żeberek
  • 2,5 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 300g kapusty kiszonej / kwaszonej
  • 220 g ziemniaków
  • 50g boczku 
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarenkach
  • ziele angielskie
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • kminek
  • natka pietruszki

Wykonanie:
  1. Do garnka włóż żeberka i zalej wodą (1,5-2 litry).
  2. Gotuj na wolnym ogniu (żeby pyrkało jak rosół) przez ok. 40 minut.
  3. Jak sie pojawią szumowiny, to je usuń z zupy.
  4. Marchewkę (2, połówkę zostaw na później), pietruszkę, seler i pora obierz i w kawałkach wrzuć do zupy.
  5. Dodaj ziele angielski, liście laurowe i pieprz w ziarenkach - gotuj przez kolejne 40 minut.
  6. Pokrój kapustę i obrane ziemniaki, zetrzyj połowe marchewki na drobnej tarce. Dodaj te skłądniki do zupy.
  7. Przypraw pieprzem mielonym (szczypta), łyżeczką majeranki i szczyptą kminku.
  8. Gotuj jeszcze przez ok. 30 minut.
  9. W między czasie pokrój boczek na kawałki i podsmaż go na patelni.
  10. Dodaj boczek do zupy.
  11. Posiekaj natkę pietruszki - do posypania, gdy zupa wyląduje w miseczce.



Dwie ważne kwestie - ja nie lubię rozgotowanych ziemniaków (takich rozpadających się) oraz lubię, gdy kapuśniak jest kwaśny. Żeby to osiągnąć dodaję ziemniaki i kapustę w tym samym czasie. Mimo że gotuję potem zupę jeszcze pół godziny, to ziemniaki nadal są lekko twardawe :) Jeśli chcesz, aby były miękkie, dodaj je przez kapustą. Jeśli chcesz, żeby kapuśniak był mniej kwaśny, przepłucz kapustę zanim ją dodasz do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz