- 300g żeberek
- 2,5 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 300g kapusty kiszonej / kwaszonej
- 220 g ziemniaków
- 50g boczku
- liść laurowy
- pieprz w ziarenkach
- ziele angielskie
- pieprz mielony
- majeranek
- kminek
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Do garnka włóż żeberka i zalej wodą (1,5-2 litry).
- Gotuj na wolnym ogniu (żeby pyrkało jak rosół) przez ok. 40 minut.
- Jak sie pojawią szumowiny, to je usuń z zupy.
- Marchewkę (2, połówkę zostaw na później), pietruszkę, seler i pora obierz i w kawałkach wrzuć do zupy.
- Dodaj ziele angielski, liście laurowe i pieprz w ziarenkach - gotuj przez kolejne 40 minut.
- Pokrój kapustę i obrane ziemniaki, zetrzyj połowe marchewki na drobnej tarce. Dodaj te skłądniki do zupy.
- Przypraw pieprzem mielonym (szczypta), łyżeczką majeranki i szczyptą kminku.
- Gotuj jeszcze przez ok. 30 minut.
- W między czasie pokrój boczek na kawałki i podsmaż go na patelni.
- Dodaj boczek do zupy.
- Posiekaj natkę pietruszki - do posypania, gdy zupa wyląduje w miseczce.
Dwie ważne kwestie - ja nie lubię rozgotowanych ziemniaków (takich rozpadających się) oraz lubię, gdy kapuśniak jest kwaśny. Żeby to osiągnąć dodaję ziemniaki i kapustę w tym samym czasie. Mimo że gotuję potem zupę jeszcze pół godziny, to ziemniaki nadal są lekko twardawe :) Jeśli chcesz, aby były miękkie, dodaj je przez kapustą. Jeśli chcesz, żeby kapuśniak był mniej kwaśny, przepłucz kapustę zanim ją dodasz do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz