niedziela, 3 lutego 2019

Szakszuka z jarmużem i jajkami przepiórczymi

Jakiś czas temu odkryłam szakszukę. W dosłownym tłumaczeniu to "wielki bałagan" (na podstawie Wiki). Dość prosta potrawa, która pozwala na zrobienie porządków w lodówce i jednocześnie jest pyszynym śniadaniem (lub kolacją). Standardowo daje się zwykłe jaja kurze, ale mnie ujęła wersja z jajami przepiórczymi. Jakoś tak ładniej i ciekawiej.


Składniki:
  • garść jarmużu
  • trochę kukurydzy z puszki
  • 5-6 jajek przepiórczych
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1/4 cebuli czerwonej
  • 1/2 ząbku czosnku
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kuminu
  • szczypta chilli
  • szczypta pieprzu mielonego
  • masło
Wykonanie:
  1. Na patelni rozpuść masło.
  2. Cebulę pokrój w piórka, czosnek wyciśnij przez praskę.
  3. Cebulę i czosnek wrzuć na patelnię.
  4. Po ok. 3 minutach dodaj pomidory, przyprawy, jarmuż i kukurydzę.
  5. Po ok. 5 minutach wbij na wierzch jajka. Możesz teraz przykryć przykrywką.
  6. Gdy jajka się zetną, masz gotowe danie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz