- 350g fasoli białej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pomidopry w puszce
- boczek - 130g
- kiełbsasa - 200g
- cebula
- majeranejk
Wykonanie:
- Fasolę przepłucz i zalej zimną wodą. Odstaw na noc.
- Nastęnego dnia przepłucz znów fasolę i wstaw do gotowania w nowej wodzie.
- Dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
- Gotuj fasolę do miękkości, co trwa od półtora godziny do 2 godzin.
- Gdy fasola będzie miękka, oddcedź ją i przerzuć z powrotem do garnka.
- Dodaj pomidory (możesz je pokroić zanim je dodasz) i wklej ok. szklanki wody.
- Dopraw majerankiem.
- Boczek i kiełbasę pokrój na kawałki i podsmaż je na patelni.
- Następnie dodaj boczek i kiełbasę do fasolki.
- Podobnie - pokrój cebulę w piórka i dodaj do fasolki.
- Gotuj jeszcze przez ok. 15 minut.
Zjadłam 2 porcje (w ciągu 2 dni) a resztę zamroziłam (poporcjowane).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz