niedziela, 3 lutego 2019

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretnońsku jest jedną z tych potraw, gdzie przygotowanie zajmuje trochę czasu (tu; moczenie i gotowanie fasoli), ale jest idealne do mrożenia. Klasyka gatunku.


Składniki:
  • 350g fasoli białej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pomidopry w puszce
  • boczek - 130g
  • kiełbsasa - 200g
  • cebula
  • majeranejk
Wykonanie:
  1. Fasolę przepłucz i zalej zimną wodą. Odstaw na noc. 
  2. Nastęnego dnia przepłucz znów fasolę i wstaw do gotowania w nowej wodzie.
  3. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
  4. Gotuj fasolę do miękkości, co trwa od półtora godziny do 2 godzin. 
  5. Gdy fasola będzie miękka, oddcedź ją i przerzuć z powrotem do garnka.
  6. Dodaj pomidory (możesz je pokroić zanim je dodasz) i wklej ok. szklanki wody. 
  7. Dopraw majerankiem.
  8. Boczek i kiełbasę pokrój na kawałki i podsmaż je na patelni.
  9. Następnie dodaj boczek i kiełbasę do fasolki.
  10. Podobnie - pokrój cebulę w piórka i dodaj do fasolki.
  11. Gotuj jeszcze przez ok. 15 minut. 

Zjadłam 2 porcje (w ciągu 2 dni) a resztę zamroziłam (poporcjowane).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz