- podwójna pierś kurczaka (lub 2 pojedyncze)
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- zioła prowansalskie
- olej
Zioła? W zasadzie to, co kto lubi. Można tu niemal dowolnie kombinować. Z takich nietypowych "rzeczy" potrzebny będzie sznurek. Najlepiej taki, co się nadaje do wykorzystania w kuchni (bez dziwnych dodatków, które pod wpływem temperatury mogą przeniknąć do mięsa i które nie zafarbują mięska).
Wykonanie:
- Podziel pierś na 2 filety. Kawałki powinny być dość płaskie. Jeśli w jakimś miejscu coś odstaje, jest grubsze - możesz odkroić. Ale nie przesadzaj, bo im mniej kawałków, tym mniej się będzie rozpadać przy krojeniu. Mi wyszły 2 duże kawałki i
- Przyprawy wymieszaj w miseczce i następnie obtocz w nich mięsko.
- Złóż kawałki mięsa w wałek, zwiąż nitką (na zdjęciu widać, jak to można zrobić) i zawiń w folię aluminiową (najlepiej 3 warstwy).
- Wstaw do lodówki na 8-12 godzin.
- Następnie - rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz kurczaka (zawiniętego nadal w folię) przez 20-25 minut.
- Wyłącz piekarnik, ale zostaw kurczaka w środku aż wystygną.
- Jak wystygną - wyjmij z folii, zdejmij nici.
Nie ma tu żadnych dodatków, które by miały skleić kurczaka, więc zapewne przy krojeniu będzie się troszkę rozpadać. Ale mi to zupełnie nie przeszkadza, ponieważ jakoś trzeba i tak dopasować do kształku chlebka czy bułki ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz