poniedziałek, 7 stycznia 2019

Szybka zupa krewetkowa

Miałam ochotę na coś innego. Coś ciepłego i lekko egzotycznego. I tak przeglądając książkę Jamie'ego zatrzymałam się na przepisie na zupę krewetkową. Bardzo smaczna i - co ważne - dość długo "trzyma" uczucie sytości. Zjadłam na śniadanie (a co, jak szaleć, to szaleć) i zaczęłam być głodka godzinę później niż zwykle.


Składniki:
  • 50g mrożonych krewetek (takich małych)
  • 40g ryżu
  • 100ml mleka kokosowego
  • 250ml wody
  • pół małej cebuli
  • łyżeczka pasty curry
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • pieprz
Wykonanie:
  1. Na patelni upraż ryż (około 3 minuty).
  2. Pokrój cebulkę w piórka.
  3. Następnie, na tej samej patelni, zeszklij cebulkę na oliwie.
  4. Przelej krewetki wrzątkiem.
  5. Do garnka przerzuć cebulkę dodaj pastę curry, ryż i wlej wodę oraz mleczko kokosowe.
  6. Gotuj na wolnym ogniu 5 minut.
  7. Dodaj krewetki (ja je jeszcze przekroiłam każdą na pół) i dopraw pieprzem.
  8. Dodaj jeszcze posiekaną natkę, gotuj jeszcze przez 10 minut.
Zupę przygotowałam na podstawie przepisu z książki "5 Składników" Jamie'ego Olivera. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz