niedziela, 16 grudnia 2018

Marchewkowe muffinki

Chodziły za mną kilka dni. Muffinki marchewkowe. I w końcu przyszedł dzień, w którym zrealizowałam pomysł. Zazwyczaj, gdy robię muffinki to mniej lub bardziej trzymam się jakiegoś przepisu. Tym razem nie znalazłam idealnego przepisu, więc bazując na 2 różnych przepisach i własnym doświadczeniu z innymi muffinkami wyszły te oto:

I jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego :)

Składniki:
  • 300g startej marchewki (ok. 3 spore marchewki)
  • 140g oleju
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki miodu
  • 300g mąki pszennej
  • czubata łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
  1. W jednej miseczce wymieszaj suche składniki: mąkę sodę, cynamon.
  2. W drugiej miseczce wymieszaj mokre składnikI: marchewkę, jajka, olej i miód.
  3. Następnie połącz skłądniki mokre i suche (najlejpie suche przesypać do mokrych).
  4. W foremce do muffinek umieść papilotki do muffinek i nałóż ciasto muffinkowe.
  5. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  6. Po upieczeniu wyjmij z foremki, żeby wystygły.

Z powyższych składników wyszło mi 11 muffinek. Słodkość czerpią z marchewki i miodu. Jak dla mnie były akurat, ale jeśli ktoś woli nieco bardziej słodkie - można troszkę więcej miodu dodać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz